Ik wil
Image default
Financieel

Hoe werkt een doorlopend krediet eigenlijk?

Met een doorlopend krediet ben je altijd verzekerd van een geldreserve, ofwel een appeltje voor de dorst. Vraag een doorlopend krediet aan vanaf € 2.500 tot maximaal € 100.000. Je kunt op deze website kiezen uit meerdere aanbieders die allen een lage online rente aanbieden en na goedkeuring binnen 2 werkdagen de lening tot je beschikking stellen maar hoe werkt het doorlopend krediet nu.

Doorlopend krediet vergelijken op laagste rente en voorwaarden

Een doorlopend krediet geeft je extra financiële ruimte wanneer je dat nodig hebt. Je kunt doorlopend geld opnemen tot een afgesproken maximaal bedrag. Je betaalt hiervoor verschillende soorten kosten: de maandelijkse aflossing en de rente. Die rente betaal je alleen over het bedrag dat je daadwerkelijk hebt opgenomen, dus niet over het totale krediet. De maandelijkse kosten zijn een vast percentage van het gekozen leenbedrag. Het kan zijn dat de kredietverstrekker een minimale aflossing per maand verlangt, ongeacht het opgenomen bedrag. Iedere kredietverstrekker heeft zijn eigen rentes en voorwaarden.

Offertes vergelijken

Om de beste rentes en voorwaarden te vinden zal je meerdere kredietaanbieders met elkaar moeten vergelijken. Er bestaan veel aanbieders, van de heel bekende banken tot kleine online partijen die niet erg bekend zijn. Die laatste zijn vaak goedkoper, omdat zij niet kunnen profiteren van naamsbekendheid en door het feit dat zij alles online regelen. Het loont de moeite om bij verschillende kredietverstrekkers een persoonlijke offerte aan te vragen, die helemaal is toegespitst op jouw eigen situatie. De laagste rentepercentages zijn ongeveer 4,5 tot 6 procent, de hoogste ongeveer 8 tot 12 procent.

Hoeveel rente betaal je voor een doorlopend krediet

De hoogte van je rente wordt voor een groot deel bepaald door de hoogte van het bedrag dat je wilt lenen. In het algemeen geldt: hoe hoger het bedrag dat je leent, hoe lager de rente zal zijn. Andersom geldt ook dat de rente hoger zal zijn als je een kleiner bedrag wilt lenen. De hoogte van je leenbedrag is echter niet het enige dat bepalend is voor de rente. Je persoonlijke situatie weegt ook mee. Als je bijvoorbeeld ouder bent, dan zal je vaak een hogere rente betalen. Een vast inkomen is gunstig voor de rente. Het inkomen van een eventuele partner telt ook mee. Als je in het bezit bent van een eigen huis, dan kan dit ook betekenen dat je minder rente hoeft te betalen. In Feit kijkt de kredietverstrekker naar het risico dat je niet in staat zult zijn om de lening terug te betalen. Hoe hoger dat risico, hoe hoger de rente ook zal zijn. Met een persoonlijke offerte krijg je hier inzicht in. Belangrijk is dat de rente variabel is en dus altijd gewijzigd kan worden door de kredietverstrekker. Dit kan betekenen dat je meer rente moet gaan betalen.

Overige kosten en voorwaarden

Naast de rente betaal je dus ook maandelijks een vast bedrag aan aflossing. Je kunt grofweg rekenen op 2% van het leenbedrag, maar het kan wat hoger of lager zijn. Als je voor een lager percentage kiest, dan betekent dit dat je maandelijkse kosten lager zijn, maar ook dat je langer bezig bent met aflossen. Hierdoor betaal je uiteindelijk meer geld aan rente. Het kan zijn dat je minimaal een bepaald bedrag per maand moet aflossen. Let ook op of je nog een aparte overlijdensrisicoverzekering moet afsluiten bij je lening. Dit kan verplicht zijn, zodat jouw schulden niet bij je nabestaanden terecht komen als je onverhoopt mocht komen te overlijden.

Hoe werkt het?

Je begint met voor jezelf te bepalen welke geldreserve je in gedachten hebt. Populaire bedragen om te lenen zijn op een rijtje:
€ 10.000
€ 15.000
€ 20.000
€ 25.000

Vind het goedkoopste doorlopend krediet.

Het vinden van het goedkoopste doorlopend krediet is vaak een kwestie van goed zoeken en vergelijken. Er zijn veel kredietverstrekkers, bekende en minder bekende, en de voorwaarden kunnen sterk uiteen lopen. Het loont daarom echt de moeite om even de tijd te nemen om offertes met elkaar te vergelijken. Je kunt ook een partij inschakelen die dit voor je uit gaat zoeken. Bij je aanvraag zal je merken dat de rente van het doorlopend krediet afhangt van je persoonlijke situatie. Als je bijvoorbeeld een klein bedrag wilt lenen, dan zal de rente hoger zijn. Andersom is de rente lager dan je een groter bedrag wilt lenen. Dit is meteen een voordeel van het doorlopend krediet. Je hoeft niet al het krediet op te nemen, dus je kunt een hoger krediet aanvragen zonder hiervoor extra te moeten betalen, terwijl je wel minder rente betaalt. Het kan dus een slimme truc zijn om een wat hoger krediet aan te vragen, met een lager rentepercentage, zo lang je maar relatief weinig geld opneemt. Je betaalt namelijk wel rente over het bedrag dat je opneemt.

Rente berekenen van doorlopend krediet

De hoogte van het krediet dat je aanvraagt is een belangrijke bepaler voor de hoogte van de rente die je zult moeten betalen, maar er spelen meer factoren mee in de bepaling van de rente. Deze hangt bijvoorbeeld ook af van je inkomen, leeftijd en of je een eigen huis bezit. Bij het inkomen wordt gekeken naar hoe hoog het inkomen is en of het gaat om vaste inkomsten. Over leeftijd geldt vaak dat hoe ouder je bent, hoe hoger de rente zal zijn. Als je een eigen woning hebt, dan kun je in veel gevallen een goedkopere lening krijgen. Tot slot heeft ook de gezinssamenstelling nog invloed en het inkomen van je eventuele partner. De kredietverstrekker weegt al deze factoren af en bepaalt zo de rente. De rente is dus zeker niet hetzelfde voor iedereen. Daarom ook dat je altijd een offerte moet aanvragen en niet blind kunt uitgaan van de percentages waarmee wordt geadverteerd.

Wie zijn de goedkoopste aanbieders?

De rentepercentages lopen sterk uiteen. De laagste percentages liggen rond de 4,5 tot 6 procent. De hoogste liggen rond 8 tot 12 procent. Vaak bieden de wat onbekendere kredietverstrekkers de lagere rentes aan. Dit zijn partijen die vooral online te vinden zijn. Je kunt hier direct online een offerte aanvragen. Toch kiezen veel mensen voor een hogere rente bij een meer bekende kredietverstrekker, omdat zij dit een veiliger gevoel vinden. Let bij het vergelijken niet alleen maar op het rentepercentage. Er zijn namelijk meer factoren die de kosten bepalen. Zo is er het maandelijkse bedrag dat je moet aflossen. Vaak geldt hiervoor ook een minimaal aflossingsbedrag, dus je betaalt dit bedrag altijd, ook als je eens wat minder opneemt. Kijk daarnaast ook naar de overlijdensrisicoverzekering. Bij sommige kredietverstrekkers moet je deze namelijk nog apart afsluiten, zodat je nabestaanden bij overlijden niet jouw schulden moeten overnemen.

Berekenen & afsluiten

Het doorlopend krediet is een populaire vorm van lenen in Nederland. Naast het doorlopend krediet is ook de persoonlijke lening heel populair. Het grootste verschil tussen de twee is dat de persoonlijke lening meer geschikt is als je geld wilt lenen voor een eenmalige aankoop, terwijl een doorlopend krediet is bedoeld voor als je wat financiële ruimte wilt creëren. Je kunt namelijk flexibel, tegen betaling, extra geld opnemen als je dat nodig hebt. Het is daarmee een heel flexibele vorm van lenen. Je spreekt natuurlijk wel een maximaal leenbedrag af met de kredietverstrekker, een kredietlimiet, waar je dan niet overheen mag gaan. Je betaalt alleen een bedrag aan rente over het bedrag dat je opneemt. Over wat je niet opneemt betaal je ook geen rente. De rente is variabel en kan dus stijgen of dalen tijdens de looptijd van de lening. Naast de rente betaal je ook maandelijks een aflosbedrag. Dit bedrag hangt af van de hoogte van je lening.

Rentepercentages

Zoals gezegd is de rente variabel bij een doorlopend krediet. De verlener mag dus tijdens de looptijd van je lening de rente verhogen of verlagen. Je weet dus van tevoren niet zeker wat het uiteindelijke bedrag aan rente zal zijn dat je na afloop van je lening zal hebben betaald. Dit maakt het dus ook lastig om de kosten van je lening in te schatten. De rente wordt bepaald op basis van het bedrag dat je wilt lenen en je persoonlijke situatie. Hoe meer je leent, hoe lager doorgaans de rente zal zijn. Naast de rente betaal je ook een maandelijks bedrag aan aflossing van je lening. Je kunt ervan uitgaan dat het maandelijkse bedrag ongeveer 2% van het leenbedrag zal zijn, maar het kan ook wat meer of minder zijn. Hoe minder je per maand aflost, hoe langer je dus ook bezig zult zijn met aflossen.

Een doorlopend krediet afsluiten.

Bijna alle kredietverstrekkers in Nederland bieden wel een doorlopend krediet aan, dus de keuze is groot. Het is verstandig om altijd een aantal offertes aan te vragen bij meerdere partijen en deze te vergelijken. Zo weet je zeker dat je de voordeligste lening afsluit. Let goed op de rentepercentages, de maandelijkse aflossing, of er een minimaal bedrag is dat je maandelijks af dient te lossen en of je nog een aparte overlijdensrisicoverzekering moet afsluiten.

Op de vraag hoeveel doorlopend krediet kan ik krijgen bestaan er handige vergelijkingssites waar je de bedragen, voorwaarden en rentes naast elkaar kunt zetten, maar deze zullen meestal niet zijn toegespitst op jouw persoonlijke situatie. Een offerte is dat wel. Hierin wordt ook gekeken naar je leeftijd, inkomen, gezinssituatie en of je al dan niet een eigen huis hebt. Al deze factoren wegen namelijk mee in het uiteindelijke rentepercentage dat je zult moeten betalen. Het afsluiten van een doorlopend krediet kan tegenwoordig vaak eenvoudig en snel online.

Voor meer informatie : https://www.snelgeldlenenbinnen10minuten.eu/de-doorlopend-krediet-in-nederland-aanvragen/