Ik wil
Image default
Financieel

De transitievergoeding bij ziekte en de rol van de vaststellingsovereenkomst

De transitievergoeding is een belangrijk onderwerp binnen het Nederlandse arbeidsrecht. Het is een vergoeding die een werknemer kan ontvangen bij beëindiging van het dienstverband, en dit geldt ook bij ziekte. In dit artikel gaan we dieper in op de transitievergoeding bij ziekte en bespreken we de rol van de vaststellingsovereenkomst in dit proces.

Wat is de transitievergoeding bij ziekte?

De transitievergoeding bij ziekte is in het leven geroepen om ervoor te zorgen dat werknemers ook bij langdurige ziekte een vergoeding ontvangen wanneer het dienstverband wordt beëindigd. Voorheen was het zo dat werkgevers in veel gevallen geen vergoeding schuldig waren aan zieke werknemers, maar de transitievergoeding heeft daar verandering in gebracht. 

De berekening van de transitievergoeding bij ziekte is gebaseerd op dezelfde criteria als die voor een reguliere transitievergoeding. Het gaat onder andere om de duur van het dienstverband en het maandsalaris van de werknemer. Het idee achter deze vergoeding is dat werknemers na beëindiging van hun dienstverband financieel worden gecompenseerd voor het verlies van hun baan. 

De rol van de vaststellingsovereenkomst

Een vaststellingsovereenkomst, ook wel bekend als een beëindigingsovereenkomst, is een overeenkomst tussen werkgever en werknemer waarin de voorwaarden voor beëindiging van het dienstverband worden vastgelegd. In veel gevallen wordt een vaststellingsovereenkomst gebruikt wanneer beide partijen het eens zijn over de beëindiging en de voorwaarden hiervan. 

Bij ziekte kan een vaststellingsovereenkomst een belangrijke rol spelen in het beëindigingsproces. In sommige gevallen kan het voor zowel werkgevers als werknemer gunstig zijn om tot een overeenkomst te komen in plaats van het volgen van een langdurig en kostbaar ontslagproces. In een vaststellingsovereenkomst kunnen verschillende zaken worden geregeld, waaronder de hoogte van de transitievergoeding, de einddatum van het dienstverband en eventuele andere afspraken zoals geheimhouding en getuigschrift. 

Het tekenen van een vaststellingsovereenkomst 

Het is belangrijk op te weten dat het tekenen van een vaststellingsovereenkomst een vrijwillige keuze is voor zowel de werkgever als de werknemer. Het is daarom van cruciaal belang dat beide partijen volledig begrijpen wat er in de overeenkomst staat en wat de juridische implicaties zijn voordat ze akkoord gaan. 

In sommige gevallen kan het raadzaam zijn juridisch advies te winnen om ervoor te zorgen dat alle aspecten van de transitievergoeding en de vaststellingsovereenkomst correct worden behandeld. Het is in het belang van zowel de werkgevers als werknemer om een eerlijke en rechtmatige afwikkeling van het dienstverband te garanderen.