Ik wil
Image default
Financieel

Hoe om te gaan met schulden?

Schulden kunnen erg belastend zijn, zelfs zo erg dat het, door de stress die het oplevert, gezondheidsrisico’s met zich mee kan brengen. Of je nu veel of weinig op zak hebt om ervoor te zorgen dat de schulden niet helemaal uit de hand lopen, het is mogelijk om weer uit het rood te komen. Als je een enorme hoeveelheid schulden hebt, zal het wel meer inspanning vergen om deze af te lossen. Dit stappenplan zal je helpen om goed om te gaan met je schulden.

Krijg inzicht in de situatie

De eerste stap is om je schulden te erkennen. Ga dus na hoe ernstig de situatie is. Maak een lijst van wat je precies aan een of meerdere bedrijven verschuldigd bent. Daarnaast is het raadzaam om ook de oorzaak van je schuld op te sporen en te controleren hoe deze zo enorm is geworden. Dit helpt je inzicht te krijgen in hoe je erger kunt voorkomen. De lijst moet de schulden bevatten, inclusief de schuldeiser, het totale bedrag van de schuld, de maandelijkse betaling, het rentepercentage en de vervaldatum.

Maak een betalingsplan

Zorg ervoor dat je je rekeningen elke maand op tijd betaalt. Je kunt een betalingskalender-app op je telefoon gebruiken om je inzicht te geven wat je wanneer moet betalen. Zorg er altijd voor dat al je betalingen op tijd worden gedaan om boetes voor te late betaling te voorkomen. Deze zouden het vereffenen van schulden namelijk kunnen bemoeilijken. Mocht dit niet werken of je hebt hulp nodig? Schakel dan een familielid in die goed met geld om kan gaan of neem een bewindvoerder in de arm. Wanneer je in Noord-Brabant woont kunnen we bknb van harte aanbevelen. Deze bewindvoerder uit Eindhoven behartigt uw financiele belangrijk zodat u spoedig weer op eigen benen kunt staan.

Betaal schulden met hoge rente eerst

Zelfs als je soms te laat betaalt, kan je plan toch nog slagen. Zorg er alleen voor dat je geen betalingen misloopt. Het wordt moeilijker om deze in te halen en uiteindelijk zul je hierdoor meer schulden krijgen. Bovendien moet je beslissen welke schulden je wilt afbetalen. Geef creditcards met de hoogste rente voorrang bij de terugbetaling, omdat deze het meeste geld kosten. Betaal daarnaast in elk geval incasso’s en afboekingen af, tenzij je beperkte middelen hebt om deze schulden af te lossen. Concentreer je dan op het behouden van een goede reputatie door andere rekeningen uit het rood te houden. Betaal die achterstallige rekeningen, wanneer je het je kunt veroorloven. 

Maak gebruik van je noodfonds

Als je een noodfonds hebt om onverwachte kosten te dekken, kun je deze zo nu en dan gebruiken voor kleine uitgaven om te voorkomen dat je dieper in de schulden wegzakt. Indien je salaris het toelaat een noodfonds op te bouwen, maak er dan je doel van om een groter fonds te creëren om schulden in de toekomst te voorkomen. Zorg er echter altijd voor dat je genoeg geld overhoudt om al je maandelijkse uitgaven te dekken. Plan ver genoeg van tevoren, zodat je vroegtijdig actie kunt ondernemen als het erop lijkt dat je deze of volgende maand niet genoeg geld hebt voor je rekeningen.