3 redenen dat gamen ook gezond is

Veel mensen, vooral ouders van kinderen, hebben het idee dat gamen slecht voor je gezondheid is. Zo wordt gezegd dat een kind te veel binnen is, alleen maar op een stoel zit en uren voor een beeldscherm zit. Al deze redenen zorgen ervoor dat er een negatief beeld is over gamen. Is dit wel terecht? Zijn er ook voordelen van gamen, of is gamen misschien wel gezond? Dit zijn vragen die in dit artikel worden besproken en beantwoord.

Negatieve gevolgen

Gamen kan net als andere hobby’s of bezigheden slecht zijn voor de gezondheid. Zo blijkt dat jongeren een verkeerde houding aannemen tijdens het gamen, wat kan zorgen voor rugproblemen. Ook bewegen jongeren minder wat zorgt voor overgewicht bij jongeren. Dit zijn natuurlijk twee grote gevolgen die gamen kan hebben, maar er worden ook veel andere argumenten gebruikt om gamen te verbieden bij jongeren die niet helemaal terecht zijn. Ook kunnen de gezondheidsproblemen voorkomen worden. Denk bijvoorbeeld aan de set-up. Een goede stoel is bijvoorbeeld erg belangrijk. Je kan er voor kiezen om een goede bureaustoel te kopen, maar een gamestoel kopen is een echte aanrader. Deze stoelen zijn speciaal gemaakt voor mensen die een paar uur per dag kwijt zijn achter een beeldscherm. Nu de nadelen zijn besproken is het ook goed om de positieve punten te bespreken van gamen. Dat lees je verder.

Mentale gezondheid

Voor veel jongeren en kinderen is gamen ook een soort van uitlaatklep. Zo komt het tegenwoordig steeds vaker voor dat jongeren en kinderen zitten met mentale problemen. Dit kan komen door pestgedrag op school, maar pesten op social media gebeurt ook steeds vaker. Om even te ontsnappen van de problemen, wordt gamen als een perfecte plek gezien. Zo zijn er veel rollenspellen te spelen, waar je heel iemand anders een paar uur kan zijn op een dag. Ook leer je andere mensen kennen met gamen, en kan je via gamen ook vrienden maken.

Kennis opdoen

Jongeren en kinderen kunnen ook leren van gamen. Zo zijn er ten eerste spellen te spelen waar je ook kennis op doet en vaardigheden leert die je in het echte leven kan gebruiken. Zo worden bijvoorbeeld tegenwoordig ook games aangeboden om sneller te leren typen. Dit is een vaardigheid die tegenwoordig heel belangrijk is. Ook leren jongeren sneller de taal Engels doordat veel games aangeboden worden in de Engelse taal. Dit is niet altijd de taal die je in het echte leven nodig hebt, maar het gevoel is er al.

Sociale vaardigheden

Gamen zorgt er ook voor dat je met andere mensen in contact komt. Dit betekent dat je nieuwe mensen leert kennen, en ook in verschillende talen bezig bent vaak. Al met al heeft dit een positieve invloed op de sociale vaardigheden en de ontwikkeling van jongeren. Zo durven jongeren makkelijk iemand aan te spreken, en komen ze er ook achter dat iedereen anders reageert. Ook zorgt gamen voor samenwerken en saamhorigheid. Vaak zit er namelijk een competitieve vorm in een spel, en wil je samen met je partner een prestatie leveren. Dit kan je dus ook vergelijken met een voetbalwedstrijd. Tegenwoordig kan je makkelijk met elkaar communiceren door het aanmaken van een party en het spreken door een headset.