Ik wil
Image default
Onderwijs

Theater en muziek op school: wat is er mogelijk?

Aan de slag met theater en muziek

Iedereen die werkzaam is in het voortgezet onderwijs weet wel hoe groot de toegevoegde waarde is van het organiseren van een muziekworkshop op school, waarin jongeren gestimuleerd worden zich muzikaal te uiten. Hetzelfde geldt zonder twijfel voor theaterworkshops op school, waarvan we weten dat ze onder meer het inlevingsvermogen van jongeren prikkelen. Maar welke mogelijkheden zijn er nou eigenlijk allemaal? Een heleboel! Wij zetten een aantal in het oog springende voorbeelden voor je onder elkaar. En vergeet vooral niet: de complete lijst met mogelijkheden is vele malen langer.

Klassikaal dansen met een workshop Gospel

Veel mensen denken dat ze niet kunnen zingen en dat geldt dus ook voor de meeste jongeren. Onzin natuurlijk, want iederéén kan zingen! Gospel is de ideale muzieksoort om dat te ondervinden. Gospel is van oorsprong een christelijk muziekgenre, met swingende melodieën en aanstekelijke Afrikaanse ritmes. Deze meerstemmige liederen zijn gemáákt om iedereen in de kerk uit de banken en volop aan het zingen te krijgen.

Kijkers manipuleren met Sound Design

Bij film denk je misschien meteen aan beeld, aan een visuele kunstvorm. Maar dan doe je filmmakers wel echt tekort! Geluid speelt namelijk ook een belangrijke rol in films. En dan hebben we het niet alleen over muziek, want ook het toevoegen van geluidseffecten kan een spanningsboog versterken of een gewenste emotie prikkelen bij de filmkijker. In een workshop Sound Design, ondervinden leerlingen onder begeleiding van een professional hoe dat precies werkt.

Volop drama en hilarische wendingen met Theatersoap

Overal ter wereld houden soapseries mensen dagelijks aan de buis gekluisterd. Tijdens een workshop Theatersoap, onderzoeken leerlingen wat er nou zo verslavend is aan soapscènes en hoe je acteert als een echte soapacteur. Daarna schrijven ze hun eigen scènes, waarin ze uiteraard ook zelf de hoofdrol spelen.

Het mysterie opzoeken met een Schimmenspel

Theater altijd een bombastisch samenspel van opvallende kostuums, luide teksten en opzwepende muziek? Niet binnen de eeuwenoude toneelvorm van het Schimmenspel. Daarin worden verhalen verteld met gebruik van schaduweffecten. In een workshop Schimmelspel leren leerlingen hoe ze hun lichaam, licht en attributen kunnen gebruiken om een sfeer van geheimzinnigheid op te roepen en prachtige illusies neer te zetten.

https://www.kleinkunstig.nl