Ik wil
Image default
Onderwijs

Hoe kun je het beste voor je examens oefenen?

Zit je in het laatste jaar van je middelbare schooltijd? Dan weet je dat de eindexamens voor de deur staan. In een paar weken tijd zul je moeten bewijzen dat je genoeg hebt onthouden van de afgelopen vier, vijf of zes schooljaren. Dat dit best een beetje stressvol is, is dan ook best te begrijpen. Gelukkig zijn er genoeg tips en trucs om zoals oude examens oefenen.

Maak een goede planning

Dit is misschien een beetje een open deur. Maar op tijd beginnen en alle examens oefenen kan echt het verschil maken tussen slagen en zakken. Neem je tijd om een goede planning te maken van op welke vakken en onderwerpen je je wanneer gaat focussen. Probeer hierbij niet om drie dagen achtereen alleen Frans te oefenen en je de drie volgende dagen enkel op wiskunde te richten. Studeer ieder vak liever iets korter maar regelmatiger. Gaat economie je goed af, maar heb je meer moeite met aardrijkskunde? Plan dan wat extra tijd in om je geografische kennis op te frissen.

Neem voldoende pauze tussen het leren

Is je planning eenmaal rond, dan is het tijd om de boeken open te slaan en voor de examens te oefenen. De angst om te zakken kan het verleidelijk maken om tot diep in de nacht door te studeren. Wanneer je dit probeert zul je al gauw tot de conclusie komen dat dit niet werkt. Om nieuwe informatie op te slaan heeft je brein namelijk voldoende slaap nodig. Maar pak ook zeker overdag zo nu en dan je rustmomentjes. Na twee uur examens oefenen kan het absoluut geen kwaad om je gedachten eventjes een uurtje te verzetten met een lekkere lunch of een spannende film. Zo test je gelijk of wat je hebt zitten leren ook na een uurtje nog in je hoofd is opgeslagen.

Ga met vragen uit oude examens oefenen

Denk je dat je voldoende hebt gestudeerd? Wacht dan niet tot het examen daadwerkelijk voor je neus ligt om de proef op de som te nemen. Test in plaats daarvan of je kennis over Duits, geschiedenis of natuurkunde op niveau is vooral oude examens oefenen. De manier van vraagstelling zal bij examens van enkele jaren geleden niet wezenlijk anders zijn dan bij het eindexamen van dit schooljaar. Ook hier geldt weer dat je het beste ruim op tijd begint met het oefenen van examenvragen. Kom je er dan achter dat je toch te veel dingen nog niet weet, dan is er nog tijd om je kennis bij te spijkeren.

Leg elkaar de examenstof uit

Examens oefenen kan ook op een andere manier. Stap zelf eens in de schoenen van de docent en leg je vrienden de lesstof uit. Vaak weet je namelijk best wat de stelling van Pythagoras is of hoe Napoleon aan de macht is gekomen. Dit zelf kunnen uitleggen kan echter best lastig zijn, en dit is nou precies wat er tijdens een examen van je verwacht wordt. Je vermogen om zelf in eigen woorden bepaalde stof samen te vatten laat dan ook goed zien of je de stof ook echt begrepen hebt.