Ik wil
Image default
Onderwijs

Hoe wordt ik rijinstructeur?

Je beroep als rijinstructeur

Studenten gaan naar een rijschool om te leren autorijden. De leerling wordt dan gekoppeld aan een instructeur en er wordt meteen een schema opgesteld met een streefdatum voor het examen.

In de meeste gevallen heeft een leerling geen voorkennis van autorijden wanneer hij of zij voor de eerste keer in een lesauto stapt. Niet met het besturen van het voertuig, en niet als bestuurder van een auto op zichzelf. Dat is waar rijcoach zijn moeilijk wordt. Je krijgt de kans om deze persoon te instrueren en op te leiden over elk aspect van het rijden. Van de werking van ruitenwisserbladen tot het invoegen op de snelweg met 130 km per uur over de hele wereld, een leerling heeft ongeveer 40 lessen nodig om dit allemaal onder de knie te krijgen.

Vaardigheden goede rij instructeur

Je moet het leuk vinden om als instructeur met anderen te communiceren. Natuurlijk is de ene leerling de andere niet. De ene leerling leert snel, terwijl de ander veel tijd en geduld nodig heeft om les te geven. Elke leerling moet op zo’n manier les krijgen dat hij of zij op alle vlakken kan leren autorijden. Flexibel zijn is ook voor een rijcoach van cruciaal belang. Het is ook van cruciaal belang om ervoor te zorgen dat uw leerlingen veilig op hun bestemming aankomen. Na elke les moet de leerling veilig thuiskomen.

Als rijinstructeur moet je je te allen tijde bewust zijn van wat er om je heen gebeurt en wat de rest van het verkeer aan het doen is. We gebruiken “dubbele besturing” om botsingen te voorkomen. Op de plaats van de instructeur heeft elk lesvoertuig een gaspedaal, een koppelingspedaal en een rempedaal. U kunt dus altijd ingrijpen wanneer dat nodig is, maar ik kan de leerling ook helpen met bijvoorbeeld optrekken door deze bediening te gebruiken. Door deze dubbele functie heeft deze bediening twee functies.

Als rijinstructeur moet je de lestijden en routes zorgvuldig plannen. Vaak moet je eerst de vorige leerling ophalen. Bij de volgende leerling moet je rekening houden met verschillende lesonderdelen, dus zorg dat je op tijd terug bent met de volgende leerling. Als instructeur ben je ook verantwoordelijk voor de interne planning van het CBR, de ouders/verzorgers van de leerling, en de leerling zelf. Je hebt waarschijnlijk wel een goed idee wat het inhoudt om rijinstructeur te zijn.

Opleiding tot rijinstructeur

Om te beginnen zijn er verschillende opleidingscentra in Nederland waar je kunt aanmelden voor een rijinstructeur opleiding. De cursus is verdeeld in twee delen.

In het eerste deel bestudeer je zaken als wetgeving en onderwijskunde. Het laatste deel van deze vakken wordt afgesloten met een test. Als je geslaagd bent, begint de tweede fase van je opleiding, die bestaat uit de praktijkopleiding. Je moet vele uren zowel achter als voor in een lesvoertuig rijden. Heb je dat gedaan? Daarna moet je nog een examen afleggen. Je moet dan instructie geven aan een leerling met een examinator achterop.

Je hebt je rijinstructeursopleiding succesvol afgerond en bent nu gediplomeerd rijinstructeur! Voor nieuwe instructeurs bij Rijschool Academie heb je een 100 procent baanbelofte of franchise mogelijkheden. Als je nog niet eerder een opleiding hebt gedaan, kunnen we je zelfs begeleiden bij je opleiding en stage.

Rijinstructeur opleiding volgen bij Rijschool Academie.

Dit wordt bereikt via interne opleiding, training en bijscholing. Als gevolg hiervan is ons team van hoog opgeleide en bekwame rijinstructeurs gevormd. Dit zorgt ervoor dat chauffeurs tijdig, correct en veilig worden opgeleid.

https://www.rijschoolacademie.nl/