Ik wil
Image default
Internet

Wat is VoIP?

VoIP betekent Voice over Internet Protocol. Dit wil zeggen dat je belt via een draadloze wifi verbinding. Bij VoIP bel je niet meer via de vaste lijn maar via internet. Het belangrijkste verschil tussen digitaal bellen en internetbellen is dat je bij digitaal bellen belt op het openbare telefoonnetwerk. Dan bel je dus naar andere telefoonnummers, net zoals je zou bellen met een vaste lijn. En bij internetbellen bel je naar IP-adressen. 

Wat heb je nodig voor VoIP bellen?

Om te kunnen bellen via VoIP is het belangrijk dat je een aantal zaken op orde hebt. Daarnaast is het verstandig om een externe partij in handen te nemen. Dit kan bijvoorbeeld Juict zijn. 

Voor een optimaal gebruik wordt er geadviseerd om een aparte internetverbinding aan te schaffen voor VoIP bellen. Dit zorgt voor een hogere spraakkwaliteit. Ook is het mogelijk om deze verbinding extra te beveiligen, op deze manier wordt al je communicatie data en telefonie versleuteld verstuurd. VoIP oplossingen bieden een organisatie de kans om de telefoon efficiënt in te richten. 

De voordelen van VoIP

Met VoIP bellen heb je heel veel profijt. Hieronder worden een aantal voordelen van VoIP genoemd.

Vanaf verschillende locaties bellen

Met VoIP ben je niet meer gebonden aan een vaste locatie. Doordat je belt via internet kun je vanaf verschillende locaties bellen. Zo kun je bellen vanaf kantoor, als je onderweg bent of als je vanuit huis werkt. Je kunt overal bellen met vanuit een vaste lijn.

Zonder telefoon bellen

Als je internet hebt kun je dus altijd een telefoontoestel koppelen aan jouw telefonie. Maar tegenwoordig is het ook mogelijk om te bellen met je laptop. Het is nu mogelijk om vanaf je laptop softphone te gebruiken. Softphone is een software dat zich voordoet als een smartphone. Op deze manier kun dus bellen via je computer of laptop.

Betere bereikbaarheid

Door gebruik te maken van VoIP wordt je organisatie een stuk beter bereikbaar. Verder kun je het doorschakelen laten afhangen van specifieke omstandigheden zoals een tijdschema. Op deze manier wordt de bereikbaarheid bevordert.

De nadelen van VoIP

Er zijn natuurlijk ook een aantal nadelen aan VoIP bellen. Zo is het lastig om VoIP in te stellen en is het zonder internet niet mogelijk om het te gebruiken. En als het netwerk heel druk is worden de prestaties minder. Dit zorgt er dan voor dat de kwaliteit vermindert wordt.