Ik wil
Image default
Beauty en verzorging

Wat is het verschil tussen botox en fillers?

Wanneer je als de dood bent voor rimpels, een verslappende huid of dunner wordende lippen heb je vast al wel eens gegoogeld naar botox en fillers. Beide middeltjes worden op bepaalde punten onder je huid ingespoten en kunnen ervoor zorgen dat je er jaren jonger uitziet. In grote lijnen doen beide middelen hetzelfde, maar toch zijn er verschillen in de manier waarop beide cosmetische ingrepen fijne lijntjes wegpoetsen.

Verschil in methode

Botox en fillers worden vaak in één adem genoemd en zijn beiden zogenaamde ‘injectables’; goedjes die door middel van inspuiten worden aangebracht. Het voornaamste doel van zowel botox als fillers is om verslapte huid weer strak te trekken. Botox doet dit door de samentrekking van spieren op een bepaald punt te verminderen. Hierdoor ontspant de huid zich en worden rimpels op deze plek minder scherp. Wie een beetje Engels spreekt begrijpt dat fillers op een andere manier werken. Fillers vullen namelijk volume op onder de huid, waardoor deze strakker wordt. Door de bank genomen geeft dit een sterker effect dat botox, en doen fillers de fijne lijntjes in je huid bijna helemaal verdwijnen.

De duur van het effect

Het verschil in techniek zorgt er ook voor dat er verschil zit tussen de beide soorten injectables in hoelang het effect ervan zichtbaar is. Wanneer je een behandeling met botox ondergaat zal het enkele dagen tot twee weken duren voordat je spieren zich maximaal hebben ontspannen. Doorgaans is het effect van botox dan ook het mooist op zo’n veertien dagen na de behandeling. Naarmate de tijd verstrijkt neemt het effect echter weer af, waardoor je na een maand of vier à vijf weer toe bent aan een nieuwe behandeling. Fillers blijven doorgaans langer zitten, en kunnen soms wel een aantal jaar werken. Overigens worden zowel botox als fillers door het lichaam zelf afgebroken. Dit maakt deze injectables dan ook fundamenteel anders dan implantaten.

De plaats in het gezicht

Nu je weet dat fillers langer meegaan dan het resultaat van een botoxbehandeling, kan het verleidelijk klinken om voor fillers te gaan. Toch hangt het sterk af van het soort behandeling dat je wil of dit eigenlijk wel een mogelijkheid is. Zoals je nu weet worden met fillers namelijk holtes opgevuld onder de huid. Dit maakt fillers uiterst geschikt voor het herstellen van bijvoorbeeld ingevallen wangen of scherpe wallen onder de ogen. Rondom de ooghoeken of op het voorhoofd zijn zulke holtes nauwelijks aanwezig, waardoor botox op deze plaatsen vrijwel altijd de betere keuze is.

De kosten van de behandeling

Tot slot is ook het kostenplaatje voor veel mensen een niet onbelangrijk vergelijkingspunt. Een behandeling met fillers duurt doorgaans iets langer dan een botoxbehandeling, al zul je in beide gevallen binnen 30 minuten klaar zijn. Dit verschil in behandelingsduur vertaalt zich in de prijs van je behandeling. Wie gaat voor een behandeling met fillers is vaak wat duurder uit dan wie voor botox kiest. Wanneer je een uitgebreidere behandeling ondergaat is de kans overigens groot dat je een combinatie van botox en fillers krijgt.