Ik wil
Image default
Kinderen

Hoe zorg je voor een pasgeboren baby

In de eerste paar weken na de geboorte zal je pasgeboren baby niet erg actief zijn. Besteed in plaats daarvan tijd aan het omgaan met je nieuwe kind op een zachte manier. Baby’s zijn erg nieuwsgierig en zullen leren om gezichtsuitdrukkingen te spiegelen en op een gecontroleerde manier te bewegen door je te observeren. Het is ook belangrijk om je baby vaak vast te houden om het huid-op-huidcontact te vergroten en een band met je nieuwe kleintje te krijgen. Je partner kan helpen door de nek van je baby vast te houden en zachtjes over zijn rug te wrijven.

Houd er rekening mee dat een pasgeborene geen sterk immuunsysteem heeft, dus het is belangrijk om je handen schoon te houden. Zorg ervoor dat je het hoofd van je pasgeborene ondersteunt als het slaapt. Schud je baby niet. Het schudden van je baby kan bloedingen in de hersenen veroorzaken, wat tot de dood kan leiden. Het is prima om je baby te kietelen of te pijpen, maar vermijd het aaien.

Een ander cruciaal aspect van pasgeboren zorg is het regelmatig verschonen van luiers. Als je baby genoeg melk of flesvoeding krijgt, zullen ze meestal zes tot acht luiers per dag nat maken, maar het is nog steeds belangrijk om hun luiers vaak te verschonen. Zelfs als uw baby geen symptomen van ziekte of ongemak vertoont, heeft hij of zij mogelijk een verandering nodig. Het lichaam van een pasgeborene heeft nog geen volledig ontwikkeld immuunsysteem, dus ze zijn vatbaar voor ziekten. Je baby goed voeden en zorgen voor een goede hydratatie zijn ook belangrijk. De meeste ziekten die ervoor zorgen dat baby’s ziek worden, zijn te voorkomen door vaccinatie, maar veel voorkomende infecties kunnen de gezondheid van uw kind beïnvloeden.

Tijdens de eerste paar weken is het belangrijk om je bewust te zijn van de slaapcyclus van je baby. Omdat een pasgeborene niet veel spierkracht heeft om zijn eigen hoofd te ondersteunen, zijn ze ’s nachts alerter en overdag slaperig. Probeer je stimulatie overdag te beperken en laat het praten met je baby overdag. Als je kunt, probeer dan met je baby te spelen of overdag met hem te praten.

Het slaapschema van je baby is een belangrijk onderdeel van het dagelijks leven van je pasgeborene. Een nieuwe ouder kan zich zorgen maken over eventuele veranderingen in de routine van hun kind en kan zelfs zijn of haar acties in twijfel trekken. Hoewel je baby zich zal aanpassen aan je omgeving, is het cruciaal dat je comfort blijft bieden aan je pasgeborene. Je baby heeft je comfort en aandacht nodig, en dat kun je doen door zoveel mogelijk met hem of haar te praten.

De huid van een pasgeborene is kwetsbaar en kan niet tegen sterke druk. Als je niet kunt stoppen met het schudden van je pasgeborene, kan het pijn doen. Dit kan ervoor zorgen dat je baby gaat spugen, wat ernstige complicaties kan veroorzaken. Zorg ervoor dat u waar mogelijk schone en hygiënische doeken gebruikt. Het is ook essentieel om een schone omgeving te behouden. Als u zich zorgen maakt over de gezondheid van uw pasgeborene, raadpleeg dan een zorgverlener voor advies.

Lees verder op onze baby blog