Ik wil
Image default
Zakelijk

Hoe kan een ondernemingsraad een meerwaarde voor de organisatie creëren?

Hoe kan een ondernemingsraad een meerwaarde voor de organisatie creëren?

Inmiddels is het een verplichting dat organisaties met meer dan vijftig medewerkers een ondernemingsraad hebben. Een ondernemingsraad vergaderd eens in de zoveel tijd over de huidige werkomgeving van de medewerkers binnen het bedrijf. Hierbij worden zaken als arbeidvoorwaarden, omstandigheden en gelijke behandeling binnen de organisatie besproken. Zodra een ondernemingsraad het werk ook daadwerkelijk serieus neemt en goed uitvoert, kan dat zeer positieve gevolgen hebben bij het goed functioneren van een organisatie. Uiteindelijk creëer je dan als organisatie een meerwaarde en daar kunnen de concurrenten zeker wat van leren. Het bijwonen van een training ondernemingsraad kan ervoor zorgen dat een organisatie inziet waar er verbeteringen liggen. 

Realiseren van een veilige en gezonde werkomgeving

De ondernemingsraad vervult dus een belangrijke rol op het gebied van beleid en bestuur. Daarbij wordt de stem van het personeel vertegenwoordigd bij belangrijke onderwerpen. Medewerkers kunnen anoniem via de ondernemingsraad urgente zaken aan de kaak stellen bij de werkgever. Iedereen binnen de organisatie wil namelijk een veilige en gezonde werkomgeving hebben. Daarom is het hebben van een ondernemingsraad die optimaal functioneert van groot belang. Zodra dit niet het geval is voelen medewerkers zich niet gehoord en kan er een vervelende situatie gaan plaatsvinden op de werkvloer. Toch is er nog vaak te horen dat een bedrijf een ondernemingsraad ziet als een verplichting. Terwijl het juist een mogelijkheid is om meerwaarde te creëren voor een organisatie. Tegenwoordig zijn er trainingen en cursussen die ervoor zorgen dat een ondernemingsraad effectief wordt ingezet. 

Deskundige, praktijkgerichte en professionele trainers 

We introduceerden de trainingen voor een ondernemingsraad al even kort, maar het is natuurlijk ook fijn om te weten hoe z’n soort training dan precies werkt en wat voor voordelen een bedrijf eruit haalt. Ten eerste worden deze trainingen gegeven door deskundige, praktijkgerichte en professionele trainers. De trainers hebben namelijk al veel situaties geanalyseerd bij verschillende bedrijven. In de trainingen wordt er uitgegaan van de dagelijkse praktijk in een organisatie. Zo wordt er in kaart gebracht waar het OR tegenaan loopt. Het hangt ervan af welke training een organisatie volgt, maar vaak haakt een training in op zaken in als effectief vergaderen, kwaliteiten van ieder individu, doelstellingen voor de toekomst weerleggen, teambuilding, interne communicatie naar de medewerkers toe, etc. Aan het einde van de training wordt het duidelijk voor een organisatie hoe en wat een onderneming precies moet doen om een unieke meerwaarde te creëren binnen het bedrijf. 

OR-trainingen op maat

Soms ligt de situatie van een ondernemingsraad net wat anders dan wat er besproken wordt in standaard ondernemingsraad trainingen. Het is in dat geval aan te raden om een maatwerktraining te volgen. Een maatwerktraining is volledig afgestemd op de situatie en specifieken vragen vanuit een organisatie. Tijdens deze trainingen is het bijvoorbeeld een goed moment om te gaan inventariseren wat precies de missie en visie is van de ondernemingsraad. Vragen als: wat kan anders? en welke zaken moeten er behouden worden? komen aan bod. Deze maatwerktrainingen zijn er op speciaal ingericht om te ondersteunen bij het versterken van de ondernemingsraad. Uiteindelijk wordt er samen tijdens deze training gewerkt naar een professionele ondernemingsraad. 

 

https://www.tri-plus.nl/ondernemingsraad-tri-plus/