Ik wil
Image default
Bedrijven

Welke vorm van autobezit past het beste bij mij?

Autobezit is een vorm van bezit waar de meeste volwassenen wel een keer mee te maken krijgen. Een auto voorziet in vrijheid en over het algemeen zijn mensen op zoek naar manieren om vrijheid te kunnen ervaren! Waar de kwestie rondom autobezit vroeger simpel was; je kocht een auto; is dat tegenwoordig een stuk lastiger. Er zijn in de afgelopen decennia tal van nieuwe manieren van autobezit bijgekomen. Omdat we het goed zouden begrijpen als je door de bomen het bos niet meer ziet, hebben we de verschillende vormen van autobezit voor je op een rijtje gezet!

Koop

Een auto kopen is de traditioneelste vorm van autobezit en voor de meeste mensen nog steeds de geprefereerde vorm van autobezit. Het kopen van een auto zorgt ervoor dat de auto volledig in jouw bezit is en daarmee ook volledig jouw verantwoordelijkheid is. Als je over het algemeen over (meer dan) voldoende financiële middelen beschikt dan is een auto kopen waarschijnlijk de beste optie voor jou. Voor zo’n 40.000 euro rijdt je al een prachtige elektrische Hyundai Kona electric. Het grootste nadeel van een koop auto is het gebrek aan flexibiliteit. Een koop auto verliest namelijk al een groot deel van de waarde zodra deze de garage uitrijdt. Hem zomaar inruilen voor een andere auto kan je dan ook een hoop geld kosten.

Leasen

Als je een (dure) auto wilt gebruiken zonder hier in eerste instantie een hoop geld aan kwijt te zijn, dan kun je gebruik maken van een leaseauto. Als je een auto leaset dan betaal je in principe iedere maand voor het gebruik. Zo houdt je de instapkosten laag en de overige variabele kosten redelijk stabiel. Een onderhoudsbeurt wordt over het algemeen betaald door de leasemaatschappij en schade ook, tenzij je hier zelf een duidelijke hand in hebt gehad. Leasen is aantrekkelijk omdat je voor een schappelijke prijs al een redelijk dure auto kunt rijden. Vanaf 525 euro per maand rijdt je bijvoorbeeld al in een Kia e-Niro! Het grootste nadeel dat bij leasen komt kijken is het feit dat je de auto eigenlijk continu huurt. De auto zal nooit jouw bezit zijn en je kunt dus ook nooit iets verdienen aan de restwaarde.