Ik wil
Image default
Sport

Tips & Tricks voor de Line-aligner

Deze line-aligners worden ingezet bij het statisch vissen op karper met loodsystemen. Een line-aligner is het stukje (flexibel) tube of krimpkous dat op de haaksteel van een karperhaak wordt gemonteerd. Hiermee wordt in feite de haaksteel verlengt, met als doel de inhaking te bevorderen. 

Vroeger werd de line-aligner altijd zelfgemaakt met krimpkous. Deze krimpkous is een plastic stukje holle tube die krimp bij verhitting. Stoom is hier de beste optie voor, omdat je dan veel controle hebt over de mate van verhitting. Hierbij wordt de vislijn ook niet beschadigd. Maar ook met een aansteker lukt het om krimpkous te laten krimpen. Hier bestaat de kans dat de karperonderlijn wel beschadigd raakt. 

Het zelf maken van een line-aligner is voor veel vissers toch een opgave. Zeker aan de waterkant heb je altijd een gasstelletje, water en een ketel nodig. Daarbij kost het natuurlijk ook veel tijd om op deze manier een complete onderlijn te maken. Vandaar dat er in de (online) hengelsport winkel nu ook kant en klare line aligners te koop zijn. Deze zijn voorgevormd en kunnen zo op de onderlijnen haaksteel worden geschoven. 

De vorm en lengte van de line-aligner vragen wel aandacht. Afhankelijk van de lengte van de karperonderlijn en de vorm haak kan een bepaalde vorm minder of juist beter werken. Hier enkele algemene tips

  1. Een haak met een korte steel vraagt een lange line-aligner’

  2. Hoe krommer de haaksteel hoe minder gebogen de line-aligner. Dit om te voorkomen dat de haak te weinig ruimte heeft om te prikken.

  3. Bij een korte onderlijn een meer rechte line-aligner. Hoe rechter de line-aligner hoe agressiever deze haakt. Bij een korte onderlijn kan je de karper goed voorin de bek haken. Bij een lange onderlijn is een meer gebogen line-aligner beter. Dit voorkomt dat de karper te diep gehaakt wordt en het zachte vlees in de bek beschadigd. Door de kromming wordt namelijk de inhaking ‘uitgesteld’. 

 

Voor meer informatie : https://www.sportvisgigant.nl/