Ik wil
Image default
Adverteren

Karaf van loodvrij kristalglas of loodkristal?

Een karaf werd jaren geleden standaard gemaakt van loodkristalglas of gewoon glas. Echt loodvrij kristalglas bestond nog niet eens. Dit type glas was nog niet uitgevonden. Nu zijn we inmiddels een stuk verder in de tijd en ineens is loodkristalglas verdwenen. Maar waarom wordt er geen karaf meer gemaakt van lood? Dit heeft een aantal redenen en ook waarom je veel beter voor loodvrij kan kiezen.

Lood is schadelijk voor de gezondheid

Eén van de redenen waarom we geen karaf meer zien met lood is omdat het schadelijk is voor de gezondheid. Vroeger kregen steeds meer mensen last van vage symptomen die chronisch werden. Na wetenschappelijk onderzoek kwamen we tot de ontdekking dat het ging om een loodvergiftiging. Per direct werd lood uit verschillende producten gehaald. Eén van de producten waar lood uitgehaald werd was een karaf. Als je vloeistof in een karaf doet, dan zal dit op een gegeven moment langzaam lood gaan afgegeven. Dit gebeurd al na een paar uur. Een karaf wordt meestal gebruikt om voor een langere tijd vloeistof in op te slaan. Het resultaat is dat binnen een week je een loodvergiftiging kan oplopen door het gebruik van een kristalglas karaf. Dit is de reden dat ze niet meer gemaakt worden met lood.

Karaf met lood kan niet in de vaatwasser

Eén van de nadelen van een karaf is dat ze altijd zo lastig schoon te maken zijn. Persoonlijk doen wij het karaf gewoon op z’n kop in de vaatwasser. De kracht van het water dat erin gespoten wordt zorgt ervoor dat het karaf schoongemaakt wordt. Alleen als je dit met een karaf van lood is zal deze bederven. Het glas wordt dof en krijg je niet meer schoon en helder. Dit is absoluut zonde. Gelukkig kan loodvrij kristalglas wel gewoon in de vaatwasser.

Loodvrij kristalglas is qua kwaliteit gelijkwaardig

Een reden waarom je misschien voor lood zou kunnen kiezen is de kwaliteit. Maar tegenwoordig zijn fabrieken steeds beter in het maken van loodvrij glas. De kwaliteit is bijna niet te onderscheiden van echt loodkristalglas. Het heeft dezelfde glans en is zelfs iets transparanter. Het grootste verschil is dat je er niet ziek van wordt als je er lang drank in laat zitten. Daar komt ook nog eens bij dat het materiaal een stuk goedkoper is om te produceren. Dit merk je in de prijs voor een karaf! Normaal waren karaffen niet verkrijgbaar onder de € 100. Gelukkig kan je nu wel gewoon een goedkoop karaf aanschaffen.

Voor meer informatie : https://www.rumglazenshop.nl/karaf-2/