Ik wil
Image default
Marketing

Wat is Indexering en waarom is het belangrijk?

Als je bezig bent met het opbouwen van vermogen, dan komt de term ‘indexering’ vast wel eens voorbij. Misschien heb je hier al wel eens van gehoord, maar weet je helemaal niet wat het betekent. We leggen het je graag uit in deze blogpost. Indexering is een manier om waardevermindering door inflatie tegen te gaan. Het is belangrijk om te weten hoe dit werkt, want het kan een groot verschil maken voor de waarde van je beleggingen op de lange termijn. In dit artikel lees je alles over wat indexering is, hoe het werkt en waarom het belangrijk is.

De betekenis van Indexering

Indexering is simpel gezegd de aanpassing van een bedrag aan de inflatie. Inflatie zorgt ervoor dat geld minder waard wordt. Als je een bedrag op een spaarrekening hebt staan zonder indexatie, dan zal dat bedrag in de loop der jaren minder waard worden door de inflatie. Met indexering wordt het bedrag automatisch aangepast aan inflatie, zodat de koopkracht behouden blijft. Dit betekent dat het bedrag dat je aan het begin van de jaren hebt weggezet meer waard blijft in de toekomst.

De drie pijlers van Indexering

Er zijn drie pijlers van indexering: de algemene index, de sectorale index en de persoonlijke index. De algemene index is een maatstaf voor de gemiddelde inflatie in een land. Deze wordt vaak gebruikt bij overheidsgesponsorde pensioenplannen. De sectorale index wordt gebruikt in sectoren die gevoeliger zijn voor inflatie, zoals de zorgsector. De persoonlijke index geldt voor individuen, door bijvoorbeeld een loon- of huurindexatie. Afhankelijk van je persoonlijke situatie kan een van deze pijlers relevant zijn voor jouw indexering.

Waarom je volgens ons hierin moet investeren

Het opnemen van indexatie in je beleggingsstrategie zorgt ervoor dat de waarde niet wordt aangetast door inflatie. Dit kan op de lange termijn een groot verschil maken. Door maandelijks of jaarlijks een bedrag weg te zetten dat geïndexeerd wordt, kun je op de lange termijn het rendement verhogen. Het is een eenvoudige manier van investeren om de inflatie te verslaan.

In het kort

Indexering is een manier om waardevermindering door inflatie tegen te gaan. Er zijn drie pijlers van indexering: algemeen, sectoraal en persoonlijk. Het opnemen van indexatie in je beleggingsstrategie zorgt ervoor dat de waarde niet wordt aangetast door inflatie.

Veelgestelde vragen over Indexering

1. Hoe vaak wordt indexering toegepast?

Indexering kan elk jaar, elk kwartaal, elk maand of zelfs elke dag plaatsvinden. Het hangt af van het soort index waar je naar kijkt.

2. Werkt indexering altijd?

Indexering werkt alleen als de instelling die de index hanteert, de index correct bijhoudt en toepast. Het is daarom belangrijk om te kiezen voor betrouwbare instellingen die zich aan de regels houden.

3. Kan ik zelf indexeren?

Ja, dit kan via beleggingsfondsen, ETF’s of obligaties. Het is belangrijk om hierbij goed naar de kosten te kijken.

Conclusie:

Indexering kan een groot verschil maken voor de waarde van je beleggingen op de lange termijn. Het kan zorgen voor behoud van koopkracht en het verhogen van het rendement. Met de juiste instellingen en een goede beleggingsstrategie kun je profiteren van indexering. Het is een eenvoudige manier om inflatie tegen te gaan en te zorgen dat je vermogen in waarde stijgt. Het is daarom zeker de moeite waard om hierin te investeren.