Ik wil
Image default
Bedrijven

Waarom noodverlichting zo belangrijk is

Noodverlichting is de verzamelnaam voor alle functionele veiligheidsverlichting dat altijd blijft branden, ook als de stroom uitvalt. Dit zorgt ervoor dat de veiligheid in geval van calamiteiten wordt bevorderd, omdat de verlichting de snelste route naar buiten wijst. Noodverlichting is dan ook ontzettend belangrijk en verzeker jezelf ervan dat jouw bedrijf of pand aan de wettelijke verplichtingen wat betreft noodverlichting voldoet. We vertellen je in dit artikel alles wat je moet weten over noodverlichting en waarom het zo belangrijk is hierover te beschikken.

Vervangingsverlichting versus nood-evacuatieverlichting

Om te beginnen zijn er verschillende type noodverlichting. Een veelvoorkomende type noodverlichting is de vervangingsverlichting. Dit is verlichting die aangaat op het moment dat de stroom uitvalt en die ervoor zorgt dat werkzaamheden kunnen worden voortgezet. Dit is dus niet hetzelfde als de verlichting die wordt gebruikt om mensen de weg naar buiten te wijzen. noodevacuatieverlichting is dat wel. Dit type verlichting schakelt in op het moment dat de stroom uitvalt of er sprake is van een calamiteit en wijst mensen de weg veilig naar buiten. Je kunt beide type verlichtingen zowel continu als niet-continu krijgen. Continue verlichting houdt in dat de lampen altijd aanstaan en in geval van calamiteit blijven branden, bij niet-continue verlichting gaan de lampen pas aan in sprake van calamiteit.

Waar wordt noodverlichting voor gebruikt?

Noodverlichting heeft verschillende doeleinden en om de veiligheid van de mensen in jouw bedrijf of pand te bevorderen, is het van belang dat je de verlichting op de juiste plekken hangt. We onderscheiden de volgende functionaliteiten:

  • vluchtrouteverlichting. Duidt de route aan waar mensen veilig het gebouw mee kunnen verlaten.
  • Vluchtwegverlichting. Wijst de weg naar de dichtstbijzijnde nooduitgang.
  • Vluchtrouteaanduiding. Geeft vluchtroutes, nooddeuren en nooduitgangen weer.
  • Anti-paniekverlichting. Voorkomt paniek in ruimtes waar mensen samenkomen in geval van calamiteit.
  • Veiligheidsverlichting voor werkplekken met verhoogd risico. Maakt het mogelijk risicovolle werkzaamheden veilig af te ronden in geval van calamiteit.
  • Nooduitgang Verlichting.

Jaarlijkse controle

Elk pand moet volgens de wet aan enkele eisen voldoen. Daarnaast moet de noodverlichting ieder jaar gecontroleerd worden en op reguliere basis onderhouden worden. Je kunt deze controle door een vakbekwaam persoon laten uitvoeren, zo ben je er zeker van dat je veiligheidsverlichting goed werkt. Veel veiligheidsverlichting beschikt over een testknop of heeft een groene indicatie led. Brandt de groene indicatie led, dan functioneert de veiligheidsverlichting. Brandt deze niet of knipperd hij? Dan zal de verlichting gerepareerd of vervangen moeten worden.

Noodverlichting aanschaffen?

Heb je noodverlichting nodig voor in jouw bedrijf of pand, dan kun je dit eenvoudig online bestellen bij een specialist in Noodverlichting. Zij zijn expert op dit gebied en kunnen jou als geen ander advies geven. Mocht je vragen hebben over noodverlichting dan kunnen zij deze voor je beantwoorden. Een voorbeeld van een specialist in Noodverlichting is Noodverlichting Shop. Zij hebben een uitgebreid assortiment aan noodverlichting van hoogwaardige kwaliteit en tegen scherpe prijzen. Je kunt er tevens terecht voor explosieveilige TL en mobiele vluchtrouteaanduiding. Alle verlichting wordt geproduceerd in Europa, wat betekent dat het voldoet aan de strenge Europese eisen en de meest recente Europese wet- en regelgeving.