Ik wil
Image default
Woning en Tuin

Tips bij het kopen van een huis

Een huis kopen kan een moeilijke of spannende periode in je leven zijn. Niet alleen als het de eerste keer is, maar ook bij een tweede of derde keer. Hieronder volgen een aantal tips die je kunnen helpen bij de zoektocht naar je droomhuis.

 

  1. Bedenk goed wat je wilt, maar ook wat je nodig hebt. Hoeveel ruimte heb je minimaal nodig? Dat is iets waar je goed over nagedacht moet hebben. Maar ook moet je denken aan de toekomst. Spelen toekomstplannen zoals gezinsuitbreiding een rol? Dan heb je weer meer ruimte nodig. Kijk alleen naar huizen die voldoen aan de plek die jij nodig hebt, of kijk naar de mogelijkheid voor een aanbouw. Maak een lijstje met jouw wensen en eisen. Zet deze op volgorde van hoe belangrijk ze zijn en loop ze zo makkelijk na.
  2. Bekijk meerdere huizen. Het is altijd aan te raden om meerdere woningen in je prijsklasse te bezichtigen voordat je een keuze maakt. Zo heb je de kans om de woningen goed met elkaar te vergelijken en weet je zeker dat je uiteindelijk de juiste keuze maakt.
  3. Bepaal hoeveel geld je te besteden hebt. Financiën spelen een grote rol bij het kopen van een huis. Vraag om advies van een erkend hypotheekadviseur en laat je adviseren welke woningen binnen je bereik liggen. Daarbij moet je opletten dat de verkoopprijs altijd lager kan zijn dan de vraagprijs. Dus als de vraagprijs hoger is dan jij te bieden hebt wil het niet altijd zeggen dat het niet binnen je bereik ligt.
  4. Verken de omgeving van potentiële huizen. Op deze manier kun je zien wat er zich in de omgeving allemaal afspeelt. Spelen er veel kinderen op woensdagmiddag buiten? Is er overlast van het café in de straat? Check dit op verschillende tijdstippen. Eventueel kun je nog met buren praten over hun woonervaringen om een nog beter beeld te krijgen.
  5. Doe uitgebreid onderzoek. Bij het kopen van een huis moet je aan veel dingen denken. Vaak vergeet je dingen zoals bestemmingsplannen. Een makelaar kan in dat geval handig zijn. Hij of zij vraagt deze documenten voor je op en controleert ze.
  6. Haal alles uit de onderhandelingen. Als het tijd is om te onderhandelen over de prijs kun je maar beter goed voorbereid zijn. Het beste is om het aan een expert over te laten. Het kan een spannende periode zijn. Een makelaar zal voor jou altijd de meest gunstige prijs onderhandelen.
  7. Inspecteer de woning voor de overdracht. Je hebt het recht om de woning te inspecteren voor de oplevering. Check of alles is achtergelaten zoals is afgesproken, bijvoorbeeld of alle apparatuur werkt en de meterstanden noteren. Zorg dat je niet voor verrassingen komt te staan.
  8. Schakel de hulp in van een makelaar als je zelf weinig ervaring hebt. Als je zelf geen verstand hebt van zaken zoals wat een eerlijke prijs is voor een huis of hoe je doet onderhandelen, is het verstandig om dit aan een makelaar over te laten. Een makelaar in Margraten kan jou helpen bij de zoektocht naar een huis in Margraten.
https://www.amh-makelaars.nl/makelaar-margraten/