Ik wil
Image default
Winkelen

Met deze tips onderhoud je jouw Petrie rijlaarzen het best

Aan echt mooie rijlaarzen hangt natuurlijk een prijskaartje, maar als je de laarzen goed onderhoudt gaan ze heel lang mee. Je krijgt altijd wel te maken met slijtage, maar de manier waarop je laarzen onderhoudt bepaalt hoe snel slijtage plaatsvindt. Petrie laarzen vormen een populaire keuze als het gaat om paardrijlaarzen. Ze zijn voornamelijk gemaakt van het materiaal leer, variërend in onder andere de hoogte en de manier waarop de laars sluit. Welke variant van de Petrie laarzen je ook hebt, met deze tips zorg je ervoor dat ze zo lang mogelijk meegaan en mooi blijven.

Na elke rit schoonmaken

Voor de mooiste Petrie laarzen kun je terecht bij Braaaf-ruitershop.nl. Het is een investering waar je jaren plezier van kunt hebben. De belangrijkste tip om je laarzen intact te houden, is door ze na elke rit even schoon te maken. Na het rijden zal er altijd iets van zweet, zand of zelfs water op de laarzen blijven staan. Met een licht vochtige of droge doek kun je de laars afnemen. Vooral als je naar zee geweest bent, is het van uiterst belang de laarzen af te doen. Denk eraan dat je niet enkel de buitenkant, maar ook de binnenkant schoonmaakt. Na het afnemen moet je de laarzen goed laten drogen, of uitwasemen zoals dat heet. Dit mag niet direct naast een warmtebron gebeuren.

Een keer in de zoveel tijd

Het kan zijn dat je jouw rijlaarzen een lange tijd niet gaat gebruiken, bijvoorbeeld door een blessure. De kans is groot dat je ze dan even over het hoofd ziet. Of je ze nu gebruikt of niet, je moet het leer van de laarzen behandelen zodat deze niet uitdroogt. Je kunt dit doen met allerlei lederverzorging sets. Hierin vind je schoencrème om het leer mee te voeden en schoensmeer speciaal voor rijlaarzen. Je kan dit uitpoetsen met een borsteltje en later inwrijven met iets als een pantyhose. Zo voorkom je dat het leer er droog en gebarsten uit komt te zien. 

De sluiting van de laars onderhouden

Of je nu een laars met een vetersluiting of met een ritssluiting hebt, ook dit onderdeel behoeft onderhoud. Veters slijten en die kan je zelf makkelijk vervangen. Je kunt eventueel een naald gebruiken als je er niet goed bij kan. Bij een ritssluiting is het niet zo makkelijk deze zomaar te vervangen, dus wil je natuurlijk dat de rits lang meegaat. Je kunt de levensduur bevorderen door de rits af en toe schoon te borstelen, zodat er geen vuil in de rits blijft steken.