Ik wil
Image default
Vervoer en transport

5 tips om ongelukken met aanhangers te voorkomen

Elke dag hoor je op de radio wel weer dat er een file staat door een ongeluk op de weg. Veel van deze ongelukken zijn met auto’s, en daarbij komt het ook voor dat ongelukken voorkomen door auto’s met aanhangers. Het rijden met een aanhanger is namelijk voor veel mensen onwennig, omdat aanhangers door veel mensen niet veel worden gebruikt. Een aanhanger is super handig om spullen of afval te vervoeren, maar let hier echt op de veiligheid voor jou, voor je spullen en voor ander verkeer op de weg. Verder in deze blog lees je 5 tips die ervoor moeten zorgen dat jij veilig op de weg rijdt.

Tip 1: Controleer de onderdelen

Voordat je gaat rijden met een aanhanger moet je goed controleren of de onderdelen van de aanhanger allemaal nog werken. Dus controleer bijvoorbeeld de bandenspanningen, verlichtingen en sluitingen. Het is daarom handig om reserve aanhanger onderdelen te hebben. Zo kan je altijd veilig op pad en kan je makkelijk onderdelen vervangen onderweg als je lange afstanden maakt.

Tip 2: Rijdt niet te hard

Officieel mag je niet harder dan 90 km per uur rijden met een aanhanger. Dit staat in de wet en hier moet je je dan ook aan houden. Je moet met een aanhanger nou eenmaal anders rijden dan met de auto. Zo kan je bochten minder scherp nemen en is de remweg ook langer. Het plotseling uitwijken voor gevaren kan ook een gevaar zijn. Het kan namelijk voorkomen dat de aanhanger kantelt als je snelle stuurbewegingen maakt. Rij dus op de snelweg ook op de rechter rijbaan en ga niet risico’s nemen door een andere rijbaan te pakken.

Tip 3: Neem de bochten ruimer

Je hebt het vast wel is gezien dat bussen en vrachtwagens ruime bochten maken. Nu hoef je met een aanhanger niet zo ruim een bocht te nemen, maar over het algemeen is het wel slimmer om een bocht wat ruimer te nemen dan je normaal met de auto doet. Scherpe bochten kunnen er voor zorgen dat spullen verschuiven in de aanhanger of dat de aanhanger kan kantelen.

Tip 4: Verdeel het gewicht

Om de aanhanger goed op de weg te laten liggen is het belangrijk om de spullen op de aanhanger gelijkmatig te verdelen. Als je veel gewicht aan de ene kant hebt staan en weinig aan de andere kant is de kans op kantelen en onbalans groot. Het is daaro belangrijk om dit goed te verdelen. De zwaarste spullen kun je het beste net boven de as leggen. Hiermee zorg je ervoor dat de balans wordt gewaarborgd.

Tip 5: Bescherm de inhoud

Spullen mogen absoluut niet uit de aanhanger vallen. Dit kan erg gevaarlijk zijn voor mensen die achter je rijden. Daarom is het belangrijk om de inhoud goed te beschermen. Natuurlijk ook fijn om onbeschadigd een stoel te verhuizen, maar de veiligheid staat voorop. Voor lading die losligt is het verplicht om een aanhangernet te spannen over de aanhanger. Zo heb je een fijnmazig aanhangernet voor klein afval zoals zand, grint of bladeren en heb je en grofmazig aanhangernet voor meubels en grotere items.