Ik wil
Image default
Bedrijven

Hoe een tegelvloer egaliseren?

U heeft al een tijdje tegels in uw huis, maar het is nu toch echt tijd voor een nieuwe vloer. U denkt eraan om voordat de nieuwe vloer komt, uw tegels te egaliseren of dit te laten doen. Dit omdat u over uw oude vloer een nieuwe vloer wilt leggen. Dit kan PVC, marmoleum of vinyl zijn. Egaliseren heeft voordelen. Zo zorgt het egaliseren ervoor dat oneffenheden worden weggewerkt en dat uw nieuwe vloer langer meegaat. Maar hoe werkt dat egaliseren eigenlijk?

Zelf egaliseren

Als u besluit om zelf te egaliseren dan zijn er twee stappen die u moet doorlopen. Om het u wat makkelijker te maken zochten wij deze stappen voor u uit.

– Stap 1: voorlijmen

Als u tegels gaat egaliseren, moet u altijd eerst de vloer voorlijmen. Dit kan gedaan worden met een primer. Het is handig om dit te doen, want hierdoor ontstaat er een optimale hechting tussen de ondergrond en de egalisatie. Voordat u de voorlijm aanbrengt, kunt u het beste eerst uw tegels opruwen met een 16 inch boenmachine met een schuurschijf korrel 24. Daarna kunt u de losse deeltjes en het stof verwijderen door even te stofzuigen. Vervolgens moeten de tegels ontvet worden en moet de vloer nagespoeld worden met schoon water. Let op: de vloer moet daarna goed drogen. Giet vervolgens de primer in een bak. U kunt deze nu aanbrengen met een wegwerproller in combinatie met een telescoopsteel. Voorkom dikke lagen en plasvorming. Reinig het gereedschap na gebruik met water.

– Stap 2: tegels egaliseren

Bij deze stap kunt u meerdere kanten op. Wat gaat u egaliseren; PVC, marmoleum of vinyl?

Wij gaan even uit van PVC, de stappen van marmoleum en vinyl lijken hier erg op.

U strijkt uw tegels eerst voor met een primer om doortekening van de voegen te voorkomen. Daarna meet u ongeveer 5 liter koud water af met een emmer en giet u het water in een mengkuip. De egalisatiepoeder moet u hier geleidelijk aan toevoegen, zodat er een klontervrije massa ontstaat. Daarna kunt u de gemengde massa op de ondervloer gieten en verdelen met een vlakspaan. De tegels zijn nu geëgaliseerd! U kunt uw nieuwe vloer gaan leggen na ongeveer 24 uur per 3 mm laagdikte.

Laten egaliseren

Denkt u na het lezen van bovenstaande stappen toch dat zelf egaliseren niks voor u is? U kunt uw tegels laten egaliseren. Een specialist komt bij u langs en bekijkt de staat van uw tegelvloer. Daarna wordt er een advies gegeven en kan de specialist uw vloer gaan egaliseren.

https://www.egaliseer.nl/egaliseren-tegelvloer/