Ik wil
Image default
Particuliere dienstverlening

Een gids voor Catafalken

Een katafalk is het platform waarop een overleden persoon rust voor hun begrafenis, meestal terwijl ze in een kist of kist liggen.

Catalfalques kunnen worden versierd of vrij eenvoudig, mobiel of stationair. Ze komen vaak voor bij begrafenissen van opmerkelijke mensen zoals pausen en presidenten, maar ze komen ook veel voor in crematoria of rustkapels.

In deze gids wordt het gebruik van katafalken door de geschiedenis heen uitgelegd, inclusief interessante feiten over deze mindere bekend stuk uitrusting voor begrafenissen.

Wat is een katafalk?

Simpel gezegd, het is een platform dat is gebouwd om een persoon te ondersteunen vóór hun begrafenis, meestal in een kist of kist. Dit kan privé of in het openbaar zijn en het kan ook iets zijn dat van de ene naar de andere locatie moet worden verplaatst. Meer weten over de uitvaart en de kosten? Bekijk hier hoeveel het kost door op de link te drukken.

Hoe vaak komen catafalken voor?

Katafalken komen ongelooflijk vaak voor en de meeste begrafenissen gebruiken iets dat een catafalque kan worden genoemd. Elk oppervlak dat wordt gebruikt om een persoon te plaatsen, al dan niet in een kist of kist, met het oog op weergave en bezichtiging, kan een katafalk zijn.

Je vindt in de meeste crematoria een permanente katafalk die wordt gebruikt om een kist of kist op te plaatsen tijdens de dienst. Deze katafalken hebben vaak mechanismen in zich die de persoon uit het zicht verwijderen, meestal achter een gordijn, tijdens het verbintenisproces.

Wat zijn enkele beroemde voorbeelden van katafalken?

Abraham Lincoln’s Catafalque

Misschien de beroemdste Catafalque in de moderne wereld is de Catafalque van Abraham Lincoln. Het werd haastig gebouwd nadat Lincoln werd vermoord, maar is nog steeds in gebruik. Het is geen sierlijke structuur en is in feite gemaakt van eenvoudig hout dat in de loop van de tijd is versterkt.

Alle mensen die opgebaard liggen in de Capitol Rotunda gebruiken de Lincoln Catafalque. De meest recente staatsman die er gebruik van heeft gemaakt was George HW Bush voor zijn staatsbegrafenis in december 2018. Wanneer het niet in gebruik is, wordt het tentoongesteld in het Capitool in Washington DC

Voltaire’s Catafalque

François-Marie Arouet, beter bekend onder zijn pseudoniem Voltaire, was een Franse schrijver, filosoof en historicus. Vanwege zijn radicale en politiek kritische opvattingen zorgden zijn beste vrienden ervoor dat hij werd begraven op meer dan 160 kilometer van Parijs, uit angst dat hij niet de juiste begrafenisrituelen zou krijgen.

Dertien jaar na zijn dood, en twee jaar na zijn dood. jaren na de Franse Revolutie werd hij opgegraven en verhuisde hij naar het Panthéon in Parijs, een plek die is ontworpen om Franse burgers te eren die grote dingen hebben bereikt.

Zijn katafalk was een sierlijke structuur met drie niveaus en grote wielen. Het was gegraveerd met de woorden “Dichter, filosoof, historicus, hij maakte een grote stap voorwaarts in de menselijke geest. Hij bereidde ons voor om vrij te worden”.

De Catafalque bij de St John’s Co-Cathedral

De magnifieke catafalque bij de St John’s Co-Cathedral in Valletta, Malta is ruim tien meter hoog en biedt plaats aan 230 kaarsen. Het werd gebouwd in de 18e eeuw voor de toenmalige grootmeester van Malta, Antonio Manoel de Vilhena.

Het werd door de eeuwen heen gebruikt voor talloze begrafenissen, maar nadat het in 1963 opnieuw werd opgericht ter ere van het leven van paus Johannes XXIII, raakte het in verval. Vanaf 1990 werd het gedemonteerd en opgeslagen in een crypte onder de kathedraal.

In 2012 slaagde een toegewijd team erin om de catafalque in zijn oude glorie te herstellen en het werd dat jaar tentoongesteld als een toonaangevende tentoonstelling tijdens Notte Bianca in Valletta.

De Catafalque van paus Johannes Paulus II

Niet de meest uitgebreide katafalken op de lijst, maar toch opmerkelijk. De katafalk zelf was een eenvoudige structuur, bedekt met een goudkleurige doek. De processie van paus Johannes Paulus II begon in de pauselijke residentie die door Rome ging en verder naar de Sint-Pietersbasiliek, waar hij opgebaard lag.

De uitvaartdiensten trokken meer dan vier miljoen rouwenden van over de hele wereld, waardoor dit waarschijnlijk de meest bekeken catafalque voor een enkele begrafenis in de geschiedenis is.

Wat is een catafalque-feest?

Een katafalkpartij is een groep militairen, meestal vier, hoewel het er meer of minder kunnen zijn, die de wacht houden over de kist of kist en de katafalk van een belangrijk persoon. Ze kunnen ook de wacht houden over een andere herdenkingsplaats. Bijvoorbeeld; in Australië is er op ANZAC Day een katafalkfeest dat de wacht houdt over de Cenotaaf tijdens de herdenkingen.

 

https://uitvaartpolis-online.com/