Ik wil
Image default
Gezondheid

Wat kun je doen om littekens te verminderen?

De zomer is onderweg, heerlijk is het straks genieten van de zon en vaak de bijbehorende gezelligheid. De zon brengt letterlijk warmte en dus is het ook tijd om onze zomergarderobe weer eens door te lopen. Fijne rokjes, korte broeken en mooie jurken. Veel meer ‘bloot’ dan onze winterkleren. En dus is er veel meer zichtbaar, zo ook onze littekens.

Gebruik van littekencrème

Littekens hebben we allemaal, of ze nu groot zijn of klein. Met elke een verhaal, het vallen het speeltoestel als kind, of van de fiets.. Of het onfortuinlijke ongeluk dat je hebt gehad. Gelukkig is er wat te doen aan littekens, ook als je ze al langer hebt. Littekens zijn eigenlijk geheelde stukken huid met weefsel en teveel collageen. Daardoor blijven ze zichtbaar en voelen ze ook anders. Overal is een oplossing voor, de meest bekende is littekencrème. De meeste littekencrème werken als laagje over het litteken. Allereerst al bescherming, daarna zorgt de littekencrème voor de verzorging van het litteken. De littekencrème bestaat vaak uit o.a. Beta-Glucan, hylaruonzuur en diverse olies om de huid te herstellen en soepel te houden. Ook help een littekencrème om de littekens minder zichtbaar te maken. Helemaal verdwijnen doen ze bijna nooit, maar verminderen zeker. Er is ook littekencrème verkrijgbaar met spf, zodat je veilig in de zon kan. Naast een littekencrème zijn er ook nog andere manieren om het zicht van littekens te verminderen.

Herstel van de huid

Als je net een verwonding hebt opgelopen is het heel belangrijk om je huid met rust te laten. Krab of pulk dus niet aan een helende huid, Dat kan het risico op vormen van littekens alleen maar groter maken. Het kan wel tot een half jaar duren voordat je huid volledig is hersteld. Je kan de huid rondom of daar waar je litteken zit (mits de wond is geheeld) ook masseren voor een betere bloedsomloop. Doe dit wel dagelijks. Als je huid nog niet helemaal hersteld is kan je beter uit de zon blijven, hoe jammer ook. Het zonlicht belemmert het herstel en kan ervoor zorgen dat de kleur van je litteken verandert op een niet positieve manier. Het is natuurlijk bekend dat je huid van binnenuit ook wordt verzorgt, als je veel anti-oxidanten binnenkrijgt zorgt het ervoor dat de huid sneller geneest, het littekenweefsel minder wordt en dus je litteken minder zichtbaar is. Voor een beter doorbloeding zijn er ook pleisters te verkrijgen die warm worden en daardoor dus zorgen voor een betere doorbloeding.

Nog even terug naar het meest gebruikte middel voor littekens; de littekencrème. Meest gebruikt omdat een littekencrème makkelijk te verkrijgen is en makkelijk in gebruik is. Het houdt de vocht in je huid beter vast door de siliconen die erin zitten wat goed is voor het herstel. Al met al heel veel opties om je littekens te verminderen. Onthoudt goed dat jij degene bent die beslist of je iets wilt doen aan je littekens, als het jouw stoort zijn er dus meerdere opties om er iets aan te doen. Als het je helemaal niet stoort laat je dan vooral niet ‘gek’ maken door de meningen van anderen!