Ik wil
Image default
Gezondheid

Alles over fysiotherapie

Fysiotherapie wordt meestal uitgevoerd door speciaal opgeleid personeel, de zogenaamde fysiotherapeuten. Fysiotherapie als beroep valt onder de groep van beroepen in de gezondheidszorg.

Een arts beslist meestal of een patiënt fysiotherapie nodig heeft. De arts geeft dan een overeenkomstig recept af.

Fysiotherapie kan echter ook privé gebruikt worden, onafhankelijk van een gecertificeerde medische indicatie. Het therapieplan van een individuele fysiotherapie is gewoonlijk gebaseerd op de klachten die de patiënt uit en op de waarnemingen die de fysiotherapeut tijdens de behandeling doet.

Functie, effect & doelen
Bij de behandeling van patiënten bestrijkt fysiotherapie verschillende facetten. Fysiotherapie houdt dus niet alleen rekening met de behandeling van lichamelijke klachten, maar ook met het vergroten van de zelfmotivatie van een patiënt en het bijbrengen van kennis die de patiënt in zijn individuele klachtensituatie van nut kan zijn.
Fysiotherapie kan zowel toegepast worden bij acute klachten als bij preventie of in het kader van revalidatiemaatregelen. Het scala van medische gebieden waarin fysiotherapie wordt toegepast is ook groot. Fysiotherapie wordt meestal gebruikt door patiënten uit de orthopedie. In de meeste gevallen hebben deze patiënten rugklachten.

Tip: voor een fysio Amsterdam / fysiotherapeut Amsterdam kijk eens bij SMC Amsterdam

Hier geven fysiotherapeuten de patiënten nuttige oefeningen en bewegingspatronen, onder andere, en trainen ze samen. Daarnaast wordt fysiotherapie op orthopedisch gebied gebruikt, bijvoorbeeld voor mobilisatie na botbreuken, na het gebruik van kunstgewrichten, na gewrichtsziekten en ook na amputaties.

Fysiotherapie op orthopedisch gebied wordt gebruikt om de fysieke mobiliteit te behouden bij ziekten zoals artrose (gewrichtsslijtage) of ontstekingsaandoeningen van gewrichten zoals reuma. Fysiotherapie wordt ook gebruikt op het gebied van de neurologie. Hiervan profiteren patiënten die getroffen zijn door ziekten als Parkinson of multiple sclerose.