Ik wil
Image default
Bedrijven

Zakelijk een elektrische fiets kopen, dit moet je allemaal weten:

Als je als zzp’er een elektrische fiets van de zaak wilt kopen zijn er een aantal voor en nadelen, en een aantal dingen waarmee je rekening moet houden.

Elektrische fiets als bedrijfsvermogen

Je kan een elektrische fiets kopen als bedrijfsmiddel. De aanschaf wordt dan gezien als investering. Als je investeert in bedrijfsmiddelen moeten deze een levensduur hebben van meer dan één jaar en een aanzienlijke waarde hebben (de belastingdienst houdt een waarde van minimaal € 450 aan). Bij een elektrische fiets is dit dus het geval. Een voorwaarde is wel dat je de investering maakt voor je onderneming. Je mag de fiets dus tot het bedrijfsvermogen rekenen mits je hem enkel gebruikt om naar je werk te gaan of voor andere doeleinden voor het bedrijf. Als je de fiets ook privé gebruikt, moet je een bedrag verrekenen voor je privéritten.

De elektrische fiets afschrijven

In het jaar van de aanschaf wordt de elektrische fiets niet als kostenpost geboekt, maar de aanschafkosten worden verdeeld over de jaren van het gebruik. De fiets wordt ieder jaar voor een gedeelte als kosten afgeboekt.

De elektrische fiets als privé vermogen

Als je de elektrische fiets geheel privé gebruikt kan je geen gebruik maken van de investeringsaftrek maar je kan de kosten wel als beroepskosten boeken. Dat is €0,19 per kilometer, voor woon-werkverkeer en andere beroepsmatige ritten. Ook kan je de omzetbelasting (btw) terugvragen op je elektrische bedrijfsfiets. Houd wel weer rekening met de verdeling privé en werkgebruik. Als je de fiets voor 30% privé gebruikt mag je maar 70% van de omzetbelasting terugvragen.

Investeren in een elektrische fiets

De aftrekmogelijkheden maken het je makkelijker om te investeren. Maar je moet je bedenken dat je ooit rijker wordt van dit soort investeringen. Wanneer je € 1.500 besteed aan een elektrische fiets voor je bedrijf, kost de fiets door alle afschrijvingen en investeringsaftrek aanzienlijk minder, maar ongeveer de helft betaal je zelf. Een tip: als je aan het einde van je kalenderjaar net onder de € 2.300 aan investeringen zit, overweeg dan toch te investeren in een elektrische fiets. Als je dan over de grens komt van € 2.300 wordt de fiets een stuk goedkoper.