Ik wil
Image default
Bedrijven

Drie tips om je nachtrust te verbeteren

Veel mensen hebben niet door hoe belangrijk je nachtrust kan zijn voor je dagelijkse functioneren. Het kan je humeur beïnvloeden, maar ook je concentratievermogen. Verder kan een te groot slaaptekort leiden tot depressie, overgewicht en een burn-out. Bovendien kan het zijn dat je wel genoeg slaapt, maar dat deze slaap niet optimaal is en het toch zorgt voor negatieve gevolgen. Daarom hebben we wat tips op een rijtje gezet om je hierbij te helpen.

Check je matras

Een goed matras staat centraal voor een goede nachtrust. Want wie weet is de oorzaak van je lichte slaappatroon wel dat je matras versleten is. Dit kun je checken door even op je rug op je matras te gaan liggen, als je onderrug en rug beide contact houden met het matras, is het nog niet versleten. Als er een deuk in je matras zit op de plek waar je altijd ligt, is het ook slim om voor een nieuw matras te kijken. Kom je er nu achter dat jouw matras inderdaad toe is aan vervanging, neem dan eens een kijkje op Una Matras. Daar hebben ze voor ieder wat wils en de matrassen zijn ook nog eens biologisch. Een 200 x 200 biologisch natuurlatex matras voor jou en je partner bijvoorbeeld. 

Minder schermtijd

Hoe leuk het ook is om nog even die Netflix serie af te kijken voordat je naar bed gaat, of nog even op dat mailtje te reageren ook al heb je je licht al uitgedaan, het kan je slaap enorm beïnvloeden. Al die schermen in je huis stralen namelijk blauw licht uit. Dit blauwe licht heeft een heftigere invloed op je slaap dan natuurlijk licht vanwege de hogere intensiteit. Hierdoor kan het je melatonine aanmaak verstoren en dit stofje zorgt voor een goede, vaste slaap. Daarom is het verstandig om 1 of 2 uurtjes voordat je gaat slapen al je schermen uit te zetten en wat andere dingen te doen. Ook zonder schermen zijn er nog genoeg activiteiten, zoals lezen of een rustgevend bad nemen.

Blijf van de late-night snacks af

We kennen het allemaal wel, rond 9 of 10 uur ‘s avonds nog een stuk fruit, een koek of een zak chips opentrekken, het is lekker en waarschijnlijk ook een gewoonte geworden. Helaas vind je lichaam het iets minder fijn, het zorgt namelijk voor calorieën die niet meer verbrandt kunnen worden en al die energie blijft dan rondcirculeren in je lichaam. Dit zorgt ervoor dat je je actiever voelt rond de tijd dat je wil gaan slapen en het zorgt er ook voor dat die calorieën opgenomen worden en dus omgezet worden in vet. Om dit te voorkomen raden we aan om na je maaltijd ‘s avonds niks meer te eten. Als je dat toch niet kan laten, neem dan je laatste snack rond 8 uur ‘s avonds, zodat het nog wat tijd heeft om te verteren.