Ik wil
Image default
Bedrijven

Crossdocking

Crossdocking is een term die wel eens wordt genoemd binnen de kringen van de logistiek, maar daarbuiten eigenlijk niet zoveel gehoord wordt. 

 

Crossdocking is een proces met als doel dat de verzendingsgroottes kleiner worden gemaakt en dat de tijd die het kost om de producten te verzenden verkleind wordt. Dit wordt bereikt door de inkomende artikelen meteen door te sturen met uitgaande wagens, zodat de producten tussen aankomst en vertrek niet meer opgeslagen hoeven worden in de voorraad. Ook wordt er zo bespaart op de verzendingskosten, aangezien de producten niet meer op een ander tijdstip verstuurt hoeven te worden. 

 

De voordelen van crossdocking zijn nogal duidelijk. Er wordt bespaart op geld doordat er minder hoeft te worden gestoken in opslag, arbeid en transport. Ook hoeft er minder tijd gestoken te worden in het uitzoeken en sorteren van de inkomende producten, aangezien ze meteen door kunnen naar de volgende bestemming. Zo zit er dus veel meer vaart in het hele proces. 

 

Er zijn ook nadelen verbonden met crossdocking, maar die hebben eigenlijk niets te maken met het proces zelf. De meeste nadelen zijn verbonden met het feit dat niet elk distributiecentrum geschikt is voor crossdocking. Er moeten voertuigen gereed staan en de distributiecentra moeten meewerken. Zonder een tussenstop voor de producten waarop zij kunnen worden overgebracht op een ander voertuig is er ook geen sprake van crossdocking. 

 

Om ervoor te zorgen dat crossdocking echt effectief verloopt, is het belangrijk dat de producten die worden verstuurd daadwerkelijk naar dezelfde locatie gaat als de oorspronkelijke lading van het voertuig. Als dit niet het geval is, wordt er toch nog onnodig veel tijd gestoken in het brengen van de producten naar de juiste locatie en heeft het proces voor niets plaatsgevonden. 

 

Kort samengevat is crossdocking dus een proces om producten in veel kortere tijd naar de ontvanger te brengen, terwijl er ook bespaart wordt op arbeid, opslag, transport en verzendkosten zonder dat er echte nadelen aan verbonden zijn. 

 

Voor meer informatie : https://www.vpd.eu/