Ik wil
Image default
Bedrijven

Alles over tractoren

Een tractor is oorspronkelijk ontworpen met als doel paarden te vervangen in de landbouw. Tegenwoordig worden tractoren ook voor andere doeleinden gebruikt. De voertuigen zijn absoluut onmisbaar in de agricultuur. Als je in deze sector werkzaam bent, weet je ook hoe belangrijk het is om altijd de juiste tractor onderdelen in huis te hebben. Zo kun je jouw werkdag zonder problemen starten. Onderdelen zoals een aftakas verloopstuk koop je in speciale winkels voor landbouwonderdelen. We vertellen je in dit artikel alles over tractoren en de benodigde onderdelen om dit voertuig goed te kunnen laten draaien. Lees je mee?

De geschiedenis van de tractor

Tractoren werden eind negentiende eeuw voor het eerst gebruikt. Ze zijn speciaal ontwikkelt voor gebruik in de landbouw en tot op de dag van vandaag is dit vrijwel de enige sector dat gebruik maakt van dit type voertuig. Oorspronkelijk werden ze door stoommachines aangedreven, maar al snel werd overgeschakeld op verbrandingsmotoren. In Europa worden doorgaans dieselmotoren gebruikt. Zoals we net kort hebben benoemd, werd de tractor ontworpen met als doel om paarden te kunnen vervangen in de landbouw. Tractoren konden dit werk namelijk een stuk efficiënter verrichten. Momenteel worden tractoren nog steeds ontzettend veel gebruikt in de landbouw en worden ze ook ingezet voor heel andere doeleinden.

Rijbewijs

Veel mensen vragen zich af of je een speciaal rijbewijs nodig hebt om te kunnen rijden op een tractor. In Nederland moet men sinds 2015 beschikken over een rijbewijs-T om met een tractor over de openbare weg te kunnen rijden. Voor mensen die al tractor reden en in het bezit zijn van een rijbewijs-B is het mogelijk om het rijbewijs-T bij te laten schrijven bij de volgende verlenging van hun rijbewijs. Ook in België moet men beschikken over een rijbewijs om met de tractor op de openbare weg te kunnen rijden. Het gaat hier om een G-rijbewijs welke behaald kan worden vanaf 16 jaar.

Kenteken

In veel landen beschikken tractoren verplicht over een kenteken. In Nederland wordt een tractor echter nog niet geregistreerd als motorvoertuig en heeft om deze reden dan ook vaak geen kenteken. In 2020 is de regering akkoord gegaan met een kentekenplicht voor trekkers en landbouwvoertuigen, echter kent deze wetgeving wel een aantal uitzonderingen. Op dit moment is het alleen mogelijk om een kenteken voor je tractor aan te vragen op het moment dat je een bedrijf het waarbij je de werkzaamheden gedeeltelijk in het buitenland uitoefent. Je kunt hier dan een speciaal kenteken aanvragen die de letters GV bevat, wat staat voor grensverkeer.

Tractor makeover

Bij shop tractor kun je terecht voor al jouw landbouwonderdelen. Niet alleen verkoopt deze webshop onderdelen voor jouw tractoren, ook voor onderdelen van andere landbouwvoertuigen kun je hier terecht. Het bedrijf doet tevens aan tractor makeovers. Mocht je jouw tractor eens willen voorzien van een ander kleurtje of willen upgraden met de nieuwste apparatuur? Deze webshop heeft alle producten in huis die je nodig hebt om jouw tractor een goede makeover te geven. De verzending is gratis vanaf 50 euro en betalen kan eventueel na levering.