Vaak pas na de uitvaart van een dierbare komen alle ingewikkelde zaken die nog behandelt moeten worden. Het is zeker niet iets waar jij je mee bezig wilt houden, maar toch moet het gebeuren. Er zijn een aantal dingen die het belangrijksts zijn om rekening mee te houden.
RekeningenJe kan natuurlijk niet zomaar beschikking krijgen over een rekening. Je moet het overlijden eerst melden bij de bank. De meeste banken hebben hiervoor een speciale afdeling en vaak heet dat een nabestaandendesk. In meeste gevallen wordt een rekening op één naam door de bank geblokkeerd en een gezamenlijke rekening niet. Om weer toegang te krijgen, zijn vaak verschillende documenten nodig. Welke dat zijn, verschilt ook weer per bank en hangt onder andere af van jouw relatie was tot de overledene. Dit geldt ook hetzelfde voor spaarrekeningen.
WerkAls de overledene in loondienst was, hebben de nabestaanden recht op een overlijdensuitkering. Vaak gaat het om een standaard maandsalaris en opgebouwd vakantiegeld. In een cao of arbeidsovereenkomst kan deze regeling uitgebreider zijn. De uitkering is alleen bedoeld voor de achtergebleven partner. Als die er niet is, gaat de uitkering in dat geval naar de minderjarige kinderen. Zijn die er ook niet? Dan krijgen degenen met wie de overledene in gezinsverband samenleefde en van wie hij de kostwinner was de uitkering. Als die er ook niet zijn, hoeft de werkgever de uitkering helemaal niet te betalen. Meld het overlijden van je partner ook altijd bij zijn of haar pensioenfonds. Eventueel via de werkgever. In sommige gevallen heeft de langstlevende echtgenoot of geregistreerde partner recht op een nabestaandenpensioen.
WoningAls de overledene alleen woonde, moet het huis leeggeruimd worden, de huur opgezegd of de woning verkocht. Met een koopwoning valt het in een nalatenschap. Vaak is dit ook de echtgenote of kinderen. Als het gaat om ouderen dan is de kans groot dat de overledene in een verpleeg- of verzorgingshuis woonde, dan moet de kamer vaak snel leeg worden gemaakt. Een verpleeghuis of verzorgingshuis ontvangt, na het overlijden van de bewoner, over het algemeen nog 13 dagen een vergoeding. Als de kamer binnen deze termijn weer een nieuwe bewoner heeft, maakt de instelling geen extra kosten. Daarom hanteren verpleeghuizen vaak zo’n korte termijn.
ErfenisHet gebeurt erg vaak dat mensen er niet eens van op de hoogte zijn, maar toch recht hebben op een bepaalde erfenis. Het kan zijn dat de overledene namelijk van te voren al een testament had gemaakt, waarin staat wat hij of zij wilt dat er gebeurt met allerlei spullen. Het kan ook zijn dat er niets vaststaat en in dat geval kun je vaak zelf bedenken wat je zou willen houden. het fijne met een erfenis is, dat er geen wettelijke termijn op staat. Je kunt hier dus gewoon je tijd voor nemen en later op terugkomen. Wel is het goed om in je achterhoofd te houden.
Buiten deze zaken zijn er nog een heleboel andere keuzes die gemaakt moeten worden. Denk aan wat er gedaan moet worden met een eventuele auto, lidmaatschap of verzekering. Maak dus een lijstje van alles en dan kom je er vast wel uit. Het zal natuurlijk tijd kosten, maar met de juiste mensen om je heen, kun je alles stap voor stap langs gaan. Aarzel niet om hulp in te schakelen van Uitvaartzorg Veenendaal, mocht je ergens niet uitkomen. |
https://irmaboonuitvaartzorg.nl/ |