Ik wil
Image default
Woning en Tuin

Tips voor een plafondlamp

Een plafondlamp kiezen: een karwei of een plezier?

Wil je een plafondlamp hangen, en je vindt je weg niet in het enorme aanbod? Ga dan even rustig zitten. Wij zetten hier een aantal tips voor jou op een rijtje.

Waar moet de plafondlamp komen?

Dit is de eerste vraag die je je moet stellen: voor welke kamer is ze bestemd? En binnen die kamer: waar moet ze komen? In kleinere kamers zoals badkamer of toilet zal één plafondlamp in het midden van de kamer volstaan. Boven de spiegel van de badkamer kan je dan nog altijd een extra verlichting voorzien. Bij grotere kamers zoals leefruimte, werkplaats of hobbykamer kan je meerdere lichtpunten voorzien. Ga echter niet teveel plafondlampen hangen, want dan wordt het een slordige boel. Wil je toch verschillende lichtpuntjes, dan kan je nog altijd opteren voor een plafondlamp die uit meerdere gelijkvormige hanglampen bestaat.

Welk licht moet de plafondlamp verspreiden?

Hiermee zit je dan aan het tweede criterium: wil je een lamp die heel veel licht geeft, of wil je gedempt en rustig licht? Bij werkkamers ga je voor sterk licht, maar het mag nooit rechtstreeks in je ogen schijnen. Dat is helemaal niet aangenaam. Zorg er ook voor dat je niet in je eigen schaduw staat of zit als je klusjes wil doen of met je hobby bezig bent. De plafondlamp moet dus rechtstreeks en vrij laag jouw werktafel verlichten. Moet de plafondlamp een gezellig hoekje beschijnen, dan ga je voor gedempt licht. Zo ga je bijvoorbeeld de eettafel verlichten met een plafondlamp die aan de volledige eettafel licht geeft, maar toch niet overdadig zodat het aangenaam en gezellig blijft. In de zithoek ga je kiezen voor een plafondlamp waar onderaan nog een afscherming is. Al zittend loop je namelijk het risico om in de lamp te kijken en de gloeilamp te zien hangen. Dit is wel het tegengestelde van wat je verwacht als zacht licht. Daarom kies je voor de zithoek een plafondlamp die het licht langs de zijkanten of langs boven laat schijnen. De slaapkamer vraagt ook naar rustig licht. Je wil niet in je bed nog even zitten lezen en dan scherp licht in de ogen krijgen. Ga voor gedempt licht. Je kan eventueel voor de kleerkast of in de dressing een extra lichtbron voorzien met helder scherp licht. De keuken mag wel helder sterk licht krijgen. Hier kan je bijvoorbeeld een aangenaam TL-licht plaatsen of een plafondlamp met verschillende spots.

Welk model, stijl en grootte moet je kiezen?

Er is heel veel keuze in kamerlampen. Model en stijl moeten aansluiten bij de rest van je interieur. Modern bij modern, landelijk bij landelijk. Heb je nergens anders metaalachtige accessoires in je kamer, ga dan ook niet voor een metalen hanglamp. Neem geen houten hanglamp bij ultramoderne kunststofmeubelen. Uitzonderlijk kan je wel iets heel unieks of extravagant gaan combineren, maar toch maar oppassen dat het plaatje nog klopt. De grootte speelt eveneens een belangrijke rol: ga in kleine kamertjes geen grote plafondlamp hangen. Dat staat echt overdadig. Anderzijds komen kleine plafondlampjes in grote kamers niet tot hun recht. Dat lijkt zo ondermaats.

Plafondlampen in combinatie met andere lampen?

Aarzel niet om plafondlampen met andere lichtpunten te gaan combineren. Staande lampen, bureaulampen, wandlampen, … ze komen allemaal in aanmerking om als extra lichtbron bij de hanglampen jouw kamer te verlichten. Pas hier ook echter op dat je geen overdaad krijgt. En vooral: pas de stijl van de diverse lichtbronnen aan mekaar aan. Maak de juiste keuze voor jouw plafondlamp, je zal er nog jaren plezier van hebben!

Voor meer informatie : http://wonenenlampen.blogspot.nl/