Ik wil
Image default
Woning en Tuin

Met vrienden een huis kopen

Hoe u een huis kan kopen met vrienden lees je hier. Hoe u het beste een bod kan doen op een huis en voor hoeveel geld u een hypotheek kan krijgen met maximaal 4 vrienden?  

Hoe bereken je de maximale hypotheek met vrienden?

Uw maximale hypotheek samen met vrienden  berekenen wij aan de hand van het toetsinkomen maar de hypotheek zal nooit hoger worden dan de waarde van de woning, tenzij er extra spaargeld of overwaarden aanwezig zijn op oude woningen.

Weg met de hoge huurprijzen en koop samen met bekenden of vrienden uw eerste eigen huis, alles in één hypotheek.  Net nu je niet meer hoeft te overbieden omdat de huizenprijzen dalen. Een hypotheek met vrienden betekent dat je veel minder last hebt van de concurrentie omdat jullie groter kunnen kopen ondanks de huidige huizenmarkt.

 

Hypotheek met vrienden box 1 of box 3?

Kopen jullie met 3 of 4 vrienden een woning en heeft iemand een eigen woning gehad in het verleden? Dan uitsluitend een hypotheek in Box 3 mogelijk, hypotheekrente is dan niet aftrekbaar.

Heeft geen van de vrienden ooit een eigen huis gehad met een hypotheek? Box 1 hypotheek kan en de hypotheekrente is aftrekbaar.  Bereken altijd eerst voor hoeveel geld jullie als vrienden samen een woning kunnen kopen. Ga nooit eerder kopen of bezichtigen dan dat je toestemming hebt via lexwonen.nl.

Aflossingsvrij met vrienden

Vriendenhypotheek kan ook gedeeltelijk aflossingsvrij afgesloten worden. Jullie mogen maximaal 50% van de marktwaarde aflossingsvrij afsluiten. Van aflossingsvrije hypotheekgedeelte mag je de hypotheekrente niet aftrekken van de belasting.

Voorbeeld kopen met vrienden en verkoop huis

Kees en Miranda hebben samen een eigen huis en willen graag met hun vrienden Joep en Michelle 1 groot huis kopen. Gezamenlijk kunnen ze  € 900.000,- aan hypotheek krijgen. Overwaarde huidige woning van Kees en Miranda € 300.000,- en van Joep en Michelle € 100.000,-.

Hoeveel bedraagt de maximale hypotheek?

Omdat je op slechts 1 woning een overbruggingshypotheek kan krijgen bedraagt de maximale hypotheek € 900.000 en € 300.000,- overbruggingshypotheek is  dus totaal € 1.200.000,-. Die € 100.000,- overwaarde van Joep en Michelle tellen niet mee. Komt u geld tekort voor de hypotheek? Eerst huis verkopen van Joep en Michelle zodat dat geld binnen is.

Wat u moet weten als u samen met vrienden een huis koopt?

U koopt samen met een vriend of familielid een woning? Na goed overbieden door een bod van € 250.000,-. Na 10 jaar is de mogelijke waarde van die woning € 330.000,-. U heeft ondertussen € 80.000 afgelost dus het hypotheeksaldo na 10 jaar bedraagt € 170.000,-.  Gezamenlijke winst € 160.000,-. Per persoon is dat een slordige € 80.000 welke u gedeeltelijk kan gebruiken om individueel een huis te kopen.

Mooie investering voor de toekomst. Dit is één van de reden waarom een stel vrienden of familieleden samen een woning kopen. Andere reden is het benodigde eigen geld om een huis te kopen. Helemaal zonder spaargeld zal dit niet kunnen.

De andere reden is vrij simpel. Alleen of zelfs met 2 personen is het gewoon onmogelijk om een woning te kopen. Huis kopen met maximaal 4 vrienden is mogelijk, denk ook aan een huis kopen met ouders.

De concurrentie op de huizenmarkt is een stuk lager omdat u in een hogere prijsklasse zoekt als vriendenstel. Hoeveel bieden op een huis? Overleg dit samen met Lexwonen.nl.

Met 4 vrienden een huis kopen betekent

Hypotheek met vrienden betekent kosten samen delen.

  • Alle kosten kan je met vrienden delen
  • Ruim wonen door meerdere inkomens
  • Hogere hypotheek mogelijk
  • Verplicht allemaal onder 1 dak wonen en ingeschreven staan
  • Huis verhuren is niet mogelijk
  • Bestemmingsplan moet WONEN zijn, geen recreatie, agrarisch of gemengde bestemming
  • Bij verkoop de winst samen delen

Wil je een huis kopen met vrienden dan moest je tot voor kort zonder ontbindende voorwaarden een bod doen. Sinds juli 2022 hoeft dit niet meer omdat de belangstelling voor bezichtigingen met 80% is afgenomen. Er wordt door vrienden al onder de vraagprijs geboden. Drie vrienden uit Voorthuizen kochten op 5 juli 2022 een woning in Zwartebroek onder de vraagprijs.

Waarde van jullie droomwoning weten?

Waarde van het huis weten voordat u samen met vrienden koopt

Droomwoning gevonden? Bereken de woningwaarde samen met Lex Wonen. Ga niet eerder kopen dan dat u van lexwonen groen licht krijgt.  Wij helpen jullie met de aankoop, taxatie, koopakte en notaris.

Let op! U kan de kosten koper lenen zodat u meer spaargeld heeft voor een hoger bod samen met vrienden. Hoeveel hypotheek u kan krijgen met vrienden is belangrijk voor een lening op maat te maken.

Verrassend veel méér hypotheek met vrienden in 2022

Maak een woning kopen met vrienden niet te complex.  Mocht iemand van de vrienden een eigen woning hebben gehad met een restschuld dan kan het erg complex worden. Achter elke aankoop schuilt een ander verhaal. Indien de intentie goed is dan gaan wij u helpen aan een hypotheek samen met maximaal 4 vrienden.

SAMEN MET VRIENDEN EEN HUIS KOPEN geeft een leuke sfeer als u elkaar kent. Maak wel goede afspraken en ga altijd voordat u een huis koopt naar de notaris. Let op. Bij overlijden van een van de eigenaren dan valt een deel van de overwaarde in de erfboedel.

Toetsrente van een hypotheek met vrienden

Banken en maatschappijen gebruiken toets rentes om de maximale hypotheek te bepalen, deze zijn behoorlijk streng. Lex Wonen hanteert deze normen om de maximale hypotheek met 3 of 4 vrienden te bepalen. Door met vrienden samen een hypotheek af te sluiten is landelijk wonen mogelijk. Ook wordt er gekozen voor meer nieuwbouw ondanks het te kort aan bouwgrond.

Starten met nieuwbouw huis

Steeds vaker kopen vriendengroepen een nieuwbouwhuis.  Bouwbedrijf Rhenen, Peter van Brenk heeft basisontwerpen waaruit vriendengroepen een keuze uit maken. Als de hypotheek niet past dan gaat Peter van Brenk Budget bouw berekening maken. Hij doet zijn best om alle wensen te realiseren.  Het advies, ontwerp, vergunningen en de uitvoering worden door hem geregeld. Het is overzichtelijk voor de vrienden. Voor lexwonen is dit makkelijk omdat hij snel kan communiceren met Peter. De start van het droomhuis van vrienden begint pas als iedereen tevreden is.