Ik wil
Image default
Mode en Kleding

De geschiedenis van de portemonnee

De geschiedenis van de portemonnee

Wist je dat de eerste portemonnee gedragen werd door een mens drieduizend jaar voor Christus leefde? Zijn naam is Ötzi, en hij droeg een gordel met daaraan een tasje gemaakt van kalfsleer. Zijn lichaam vervormt als mummie is pas in negentien eenennegentig gevonden in de Alpen. Hij droeg weliswaar geen geld bij zich maar gereedschappen zoals een vuursteen en zijn maaltijd namelijk zwammen.

Hoe wordt de portemonnee ook wel genoemd

Het woord porte-monnaie komt oorspronkelijk uit Frankrijk en betekent munt drager. Nederland heeft het woord dan ook overgenomen om te gebruiken. Maar het was ook bekend als geldbuidel, geld tas of geldzakje. Het was niet meer als een koord waar het geldzakje mee was vastgebonden. 

In de vijftiende eeuw zag je dat de vrouwen er vaker mee rond liepen en werd het zakje wat moderner. Vrouwen liepen dan rond met een geborduurd zakje met goud erin verwerkt. Mannen gaven dat aan hun vrouwen als huwelijksgeschenk. Tegenwoordig is dat niet meer aan de orde en koopt een vrouw zelf een leuke  burkely portemonnee.

Het ontstaan van de schoudertas

In de middeleeuwen werd al snel een klein zakje gebruikt ook wel sachet genoemd waar mannen en vrouwen hun spulletjes in konden opbergen. Pas in de negentiende eeuw is het idee ontstaan van een schoudertas dat gemaakt werd van papier- maché en later van metaal en zachte leer. 

Toen werd rond negentienvijftig schoudertas omgetoverd in een elegante envelop tas wat razend populair was bij de vrouwen. Onder het kopje Schoudertassen dames zie je wat voor transformatie een schoudertas heeft ondergaan. Allerlei vormen en kleuren en stoffen zijn er op de markt voor ieder gelegenheid is er wel een leuke schoudertas te vinden.

Welke schoudertas past het beste bij je

Voor ieder speciale gelegenheid is er wel een leuke schoudertas te vinden. Kijk anders even bij deze tassenwinkel of je een leuke tas kunt vinden. Het voegt iets toe aan je persoonlijkheid en aan je kleding wat je op dat moment draagt. Bijvoorbeeld als je uit eten gaat dan wil je juist kiezen voor een klein en compact tasje waar je alleen je make-up en sleutels en telefoon wil opbergen samen met je portemonnee. Zo’n tasje wordt ook wel een clutch genoemd. 

Het voordeel van zo’n tasje is dat je het makkelijk op je schoot kunt leggen tijdens een diner en de serveerster er in ieder geval er niet over kan vallen.