Ik wil
Image default
Gezondheid

Waarom veroorzaakt angst misselijkheid? Nick de Waard legt het uit

Ben je vaak misselijk door stress en angst? Nick de Waard legt het uit. Wil je meer weten? Lees dan dit artikel over misselijkheid door stress.Angst is een lichamelijke reactie op een waargenomen dreiging; het bereidt de persoon voor op vechten of vluchten. Een deel van het centrale zenuwstelsel, het darmstelsel, bedient het maagdarmkanaal. Het maag-darmstelsel is nauw verbonden met de hersenen en deze verbinding staat bekend als de darm-hersen-as. 

Hoe weet iemand of zijn misselijkheid door angst of iets anders komt? Een vraag die je kunt stellen is: “Maak ik me ergens zorgen over?” Piekeren is een veel voorkomend symptoom van angst die misselijkheid kan veroorzaken. Vraag je af of je je bedreigd of in gevaar voelt. Ben je kwetsbaar? In deze situaties kan angst de oorzaak zijn van misselijkheid.

In tegenstelling tot een maagklachten, duurt angstmisselijkheid meestal alleen totdat de waargenomen dreiging is verdwenen. Als misselijkheid het gevolg is van zoiets als griep, zullen er meestal andere symptomen zoals pijn in het lichaam en koorts mee gepaard gaan.

4 tips om angstmisselijkheid te stoppen

Hoewel misselijkheid bij angst vaak voorkomt, hoeft het geen continu probleem te zijn; er zijn manieren om het effect op het lichaam op zijn minst te verminderen. Het belangrijkste dat u moet doen, is herkennen wanneer angst het onderliggende probleem is voor uw misselijkheid.

Vier manieren om door angst veroorzaakte misselijkheid te voorkomen zijn:

  • Vermijd vettig voedsel: zorg ervoor dat u vettig voedsel vermijdt voordat een situatie die angst kan veroorzaken, zal helpen. Dan zal het centrale zenuwstelsel het maagkanaal niet triggeren om het aanstootgevende vettige voedsel te willen verdrijven.
  • Draag comfortabele kleding: wanneer een persoon nerveus is, voelt het lichaam zich vaak ongemakkelijk en stijgt de lichaamstemperatuur. Het dragen van loszittende en ademende kleding helpt voorkomen dat het lichaam te warm wordt, wat kan leiden tot angstmisselijkheid.
  • Drink water: bij misselijkheid en braken verliest het lichaam vocht. Langzaam water drinken kan je helpen gehydrateerd te blijven, zodat je op krachten kunt blijven.
  • Eet overdag kleinere maaltijden: door de hele dag door kleine maaltijden te eten, is er minder voedsel in de maag om overstuur te veroorzaken. Dit helpt ook om de suikerniveaus stabiel te houden, zodat het energieniveau van een persoon ook stabiel is. Als u moet overgeven, kunt u het beste niet eten totdat u klaar bent. Het is het beste om droog voedsel zoals crackers of droge toast te eten totdat de maag tijd heeft om tot rust te komen.

https://nickdewaard.nl/misselijk-door-stress/