Ik wil
Image default
Electronica en Computers

Printer print slecht. Wat kan ik hieraan doen?

Printers werken niet altijd even goed mee. Zo kan je verschillende problemen hebben met je printer. Een van de meest voorkomende problemen is dat de afdrukkwaliteit niet goed is, er ontstaan dan strepen op de afdruk of de gedrukte tekst is erg vaag. Dit kan meestal eenvoudig verholpen worden. Hoe je dit doet kan je lezen in dit artikel.

Hoe kan het dat de afdrukkwaliteit zo slecht is?

De oorzaak van strepen op je afdruk of vage afdrukken is meestal een verstopping van de spuitkanalen. Afhankelijk van de ernst van deze verstopping, zal een kleur het helemaal niet meer doen of slechts een klein beetje. Er zijn verschillende oorzaken mogelijk voor het verstopt raken van de spuitkanalen:

–          De inkt is niet goed. Bijvoorbeeld wanneer een inktpatroon al erg lang ligt en gedeeltelijk is uitgedroogd.

–          Wanneer je heel erg weinig print, kan de inkt in de spuitkanalen ook opdrogen. Hierdoor ontstaat een verstopping.

–          Bij het wisselen van soort inkt kunnen ook verstoppingen ontstaan, bijvoorbeeld bij het wisselen van origineel naar huismerk inktpatronen.

Om te voorkomen dat je spuitkanalen verstopt raken, is het verstandig om minimaal 1x per week een pagina te printen. Het beste is een testpagina van de printer, aangezien alle kleuren hiervoor gebruikt worden. Hierdoor stroomt de inkt weer even door de spuitkanalen, waardoor deze minder snel zullen uitdrogen.

Hoe los ik dit op?

De meeste moderne printers hebben een reinigingsprogramma ingebouwd. Hoe je deze optie uitvoert, verschilt per merk en model printer. Bij de printers met LCD schermpje kan dit meestal via het menu op de printer. Zoek voor een optie die ‘Reinigen’ heet, meestal staat dit onder het kopje ‘Onderhoud’ of ‘Instellingen’. Heeft uw printer geen LCD schermpje? Dan kunt u de printer reinigen via de computer. Ga hiervoor naar het configuratiescherm en vervolgens naar ‘Apparaten en Printers’. Klik hier op de printer die u wilt reinigen met de rechtermuisknop en kies voor ‘Voorkeurinstellingen voor afdrukken’. Hier zou je de optie voor het reinigen moeten vinden.

Voor instructies per merk printer, kunt u de volgende stappenplannen raadplegen:

Canon printer reinigen
HP printer reinigen
Brother printer reinigen
Epson printer reinigen

Wanneer u de reinigingsoptie hebt gevonden, voert u deze eerst een maal uit. Print hierna een testpagina. Als de kleuren nog niet goed zijn maar er wel al verbetering zichtbaar is, kunt u het reinigingsprogramma nog een aantal keer uitvoeren. Sommige printers hebben ook een optie voor een Diepte reiniging, deze kunt u ook uitvoeren.

Mocht het met normaal reinigen niet lukken, dan kunt u voor sommige printers reinigingspatronen gebruiken. Deze patronen zijn niet gevuld met inkt, maar met een vloeistof op alcoholbasis. Hiermee zijn de meer hardnekkige verstoppingen beter op te lossen.

http://www.go4inkt.nl

Gerelateerde artikelen

Wat is een audiotour of audiogids?

Wind-up statieven van hoogwaardige kwaliteit bestelt u hier

Een goed nagekeken refurbished iPhone functioneert uitstekend