Ik wil
Image default
Dienstverlening

Zeven redenen waarom de meeste protocollen tegen geweldpleg op het werk vanaf het begin al gebreken

Zoals bij veel beleidsregels, procedures en programma’s, die zijn ontworpen en geïmplementeerd in de bedrijfsomgeving, worden protocols tegen geweld op het werk meestal ontworpen door individuen, groepen of commissies die absoluut geen kennis, begrip of achtergrond hebben over het omgaan met geweld of agressie. En zoals elke zelfbeschermingsexpert, politieagent of militair je zal vertellen…

… wat logisch en rationeel is en klinkt alsof het zou moeten werken in een planningssessie, is meestal precies het tegenovergestelde wanneer de vlam in de pan slaat!

Hier zijn zeven redenen waarom de meeste actieplannen voor geweld op het werk waardeloos zijn, vooral als er daadwerkelijk geweld plaatsvindt.

  1. Het individu of de groep die belast is met het maken van het plan heeft geen achtergrond over het onderwerp om effectief om te gaan met geweld en agressie.
  2. Iedereen neemt aan dat irrationele en gewelddadige mensen kunnen worden gerantsoeneerd.
  3. Plannen en beleid zoals deze zijn vaak niets meer dan een goed gevoel, een manier om je in te dekken.
  4. De focus van iedereen ligt op preventie en niet op probleemoplossing.
  5. Consulenten worden op basis van hun eigen bedrijfsgrootte en prestige ingehuurd, in plaats van hun achtergrond in het omgaan met gevaar en geweld.
  6. Plannen zijn beperkt tot passieve elementen zoals verboden wapenlijsten, zero-tolerance verklaringen en rapportagebeleid en vermijden totaal de fysieke respons in het geval van een incident dat verder ging dan preventie, en…
  7. Geweldplanning op het werk, zoals vele elementen van de bedrijfswereld, wordt beheerst en beperkt door budgetten… totdat het te laat is!

… alle verkeerde dingen!

Het goede nieuws is dat voor de meeste bedrijven het geweldplan voor de werkplek niet hoeft te worden geschrapt. De kans is groot, dat het moet gewoon moet worden afgemaakt. En als het eenmaal de nodige elementen heeft om het uit te balanceren, zult je echt hebben wat je wilde hebben – een apparaat om de aansprakelijkheid te beheersen.

Hoewel het goedkoper en kosteneffectiever lijkt om alleen te focussen op wat de rest doet, is het niet de zaak van iedereen waar we het over hebben – het is die van jou! En de kosten, financieel en anderszins, die het gevolg kunnen zijn van een geweldsincident op het werk, kunnen een bedrijf verwoesten. Soms voor altijd.

De tijd en aandacht die in dit beleid wordt gestopt, zal goed besteed worden. Geloof me. Als je dit goed hebt gedaan en je plan is voltooid…

… zul je gemakkelijker rusten…

… zal je bedrijf een stuk veiliger zijn en…

… zullen je werknemers je meer vertrouwen als je zegt dat je om hen geeft.

 

Meer informatie op deze website

 

 

Voor meer informatie : https://www.ivpp.nl/agressie-training/

Gerelateerde artikelen

Haal je autotheorie in 1 dag

De voordelen van traprenovatie

Met de hulp van een binnenschilder ziet uw schilderwerk er als nieuw uit