Ik wil
Image default
Auto’s en Motoren

Een scooterverzekering afsluiten

Op je scooter ben je zuinig. En ben je dat dan hoort daar ook een goedescooterverzekeringbij. Een verzekering is weliswaar verplicht, het is er toch vooral voor je eigen bestwil. Een ongeluk veroorzaken terwijl de scooter niet verzekerd is, kan behoorlijk wat consequenties hebben. En dat in allerlei opzichten. Het is daarom verstandig vooral de beste verzekering te kiezen. Een scooterverzekering is geen noodzakelijk kwaad, het is een goed ding dat je goed regelt. Het geeft bovendien een goed gevoel om goed verzekerd op pad te zijn. En heel erg duur is een scooterverzekering nou ook weer niet. Daar kun je het risico niet voor nemen om onverzekerd op pad te gaan in elk geval. Overigens is de premie ook afhankelijk van het type verzekering en het type scooter.

Zonder verzekering rijden kan je heel erg duur komen te staan

Ja, een scooterverzekering is verplicht. Net als dat een autoverzekering dat is. Ga je zonder verzekering met je scooter de openbare weg op, dan kan je dit duur komen te staan. De boetes die uitgeschreven worden liegen er namelijk niet om tegenwoordig. Koop je dus een scooter en zet je die op naam, vergeet dan vooral niet een scooterverzekering af te sluiten, Duur is het niet, maar belangrijk wel.

Alleen verzekerd tegen de schade die je aanricht bij anderen

Als je een scooter aanschaft en een verzekering afsluit dan heb je de keuze uit drie varianten. Deze doen sterk denken aan de verzekeringen zoals die gelden voor de auto. In elk geval is tenminste een WA verzekering verplicht. Het is ook meteen de verzekering met de minste dekking. Het is ook de verzekering die je het minste geld kost. Met een WA verzekering ben je alleen verzekerd voor de schade die je aanricht aan anderen. De schade aan je eigen scooter wordt niet gedekt. Dat moet je zelf maar in orde zien te maken. Een andere optie die je kunt kiezen is wat men bij auto’s de WA+ beperkt casco noemt. In de scooterwereld wordt deze optie de WA Diefstal en Brand genoemd. Zoals de naam al doet vermoeden is je scooter dan eveneens verzekerd tegen diefstal en brand. Nog steeds wordt de schade als gevolg van een aanrijding overigens niet vergoed. Nog steeds moet je dat dus zelf oplossen. Kies je echter voor de meest uitgebreide scooterverzekering – de WA Diefstal, Brand en Aanrijding dan wordt de schade wel vergoed. Ook als je zelf schuld hebt aan de aanrijding. Dit is meteen ook de meest uitgebreide verzekering van de basisverzekeringen en daarom dus ook de duurste.

 

Bedrag uitgekeerd bij blijvende invaliditeit en bij overlijden

Bij de basisverzekering kun je prima een aanvullende verzekering afsluiten. Wat dacht je van een ongevallen opzittenden verzekering. Stel dat jij en de opzittende als gevolg van een ongeval blijvend invalide raakt, dan krijg je een bedrag uitbetaald. Dat geldt ook bij overlijden, ook is er nog de ongevallen schadeverzekering opzittenden. Dan wordt zowel de letselschade als de materiële schade vergoed. Ook nu geldt dit voor zowel de chauffeur als de opzittende. Verder is er nog een pechhulp verzekering en doe je er altijd verstandig aan een rechtsbijstandverzekering aan te gaan. Mocht je scooter of je scooterverzekering inzet worden van een heus conflict, dan heb je in elk geval juridische ondersteuning. En zo stel je dat verzekeringspakket samen dat past bij jouw scooter en jouw situatie. Wat dat betreft is het afsluiten van een scooterverzekering maatwerk geworden. Je kiest precies die verzekering die aansluit bij jouw situatie.

 

De aanschafwaarde bij diefstal in het eerste jaar wordt uitgekeerd

Kies je voor de dekking Diefstal bij je scooterverzekering? Dan krijg je gedurende het eerste jaar de aanschafwaarde van je scooter uitgekeerd, in geval de scooter gestolen wordt. Dan moet je de scooter wel nieuw gekocht hebben. Bij een tweedehands scooter wordt alleen de dagwaarde uitbetaald. Voor diefstal geldt dat je wel gebruik gemaakt moet hebben van een goedgekeurd slot. Andes wordt er niet uitbetaald. Met een scooterverzekering kun je vaak zelf de hoogte van het eigen risico aanpassen. Door de hoogte van het eigen risico naar boven bij te stellen, zal de maandelijkse premie naar beneden gaan. Die afweging kun je dus altijd nog maken. Hoe dan ook, moet je altijd je scooter verzekeren!

In de grote stad is de kans op een ongeluk nou eenmaal groter dan op het platteland

De hoogte van de premie van de scooterverzekering is voor de meeste mensen het onderwerp waar alles om draait. Die hoogte is afhankelijk van tal van verschillende factoren. Van het type scooter bijvoorbeeld dat je rijdt en waar je woont, zijn daar twee van. Het aantal schadevrije jaren speelt eveneens mee. Ook de leeftijd en de dekking die je kiest is bepalend voor de hoogte van de premie die je elke maand moet voldoen. Zeker, ook de woonplaats speelt een rol. Ga maar na; in de drukke en grote stad is meer verkeer op de weg en is de kans op een ongeluk groter. Groter in elk geval dan op het platteland. Vandaar dat de premies in de drukke stad vaak hoger zijn. Ga je verhuizen van de grote stad naar het platteland? Kijk dan eens naar de scooterverzekering. Misschien kun je dan wel minder premie betalen.

Goedkoop kan soms ook duurkoop blijken

Over de hoogte van de premie gesproken, we naderen weer met rasse schreden de laatste maanden van het jaar. En dat is het moment om over te stappen naar een andere verzekeraar. Overstappen was nooit eerder zo gemakkelijk. Je kunt het elk jaar opnieuw doen. Doorgaans wordt vooral vergeleken op basis van de prijs alleen. Dat is jammer. Het zou beter zijn om op basis van de prijs- kwaliteitsverhouding een overstap te overwegen. Goedkoop kan soms ook duurkoop zijn. Bijvoorbeeld als de nieuwe verzekeraar toch moeilijker lijkt met uitkeren. Overstappen is erg gemakkelijk in elk geval. Je wordt volledig ontzorgd. Zelfs het inlichten van de huidige verzekeraar word je uit handen genomen. Overstappen was nooit eerder zo gemakkelijk. Niet voor niets vindt er met duizenden overstappers elk jaar opnieuw grote volksverhuizing plaats