Ik wil
Image default
Zakelijke dienstverlening

Algen kweken met bioreactor algae

Waar algen jaren geleden nog vooral bekend stonden als vieze smurrie dat onder hoge temperatuur in openbaar water verscheen, is het sentiment inmiddels volledig veranderd. Het is zomaar mogelijk dat dezelfde algen een grote bijdrage kunnen leveren aan zowel de maatschappij als het milieu. Algen worden voor diverse doeleinden gekweekt en kunnen onder andere worden ingezet voor het creëren van biobrandstof, maar ook voor cosmetica en diverse voedselproducten. Het gebruik van algen wordt daardoor steeds interessanter en biedt ook steeds meer mogelijkheden. Algen kweken met een algae bioreactor: hoe werkt dit precies en wat zijn hier de grootste voordelen van? Dat lees je hier. 

Wat zijn fotoreactoren?

Een fotoreactor is een systeem dat wordt gebruikt voor de productie van micro-organismen. Het gaat meestal om een speciaal vat waarin een fotochemische reactie plaatsvindt. Een fotoreactor kan daardoor vrijwel iedere vorm en afmeting hebben en op diverse manieren worden toegepast. Een reactor creëert de ideale omstandigheden voor micro-organismen zoals algen om te kweken. Er wordt niet alleen de juiste temperatuur behouden, maar ook genoeg licht en water dat rijk is aan voedingsstoffen. Het komt regelmatig voor dat algen tijdens het kweekproces naar diverse fotoreactoren worden overgebracht om zo de beste resultaten te behalen. 

Het proces van algen kweken

Algen kweken is een proces dat op verschillende manieren plaatsvindt. Hoe dit proces precies gaat, is afhankelijk van het doel dat de kweek heeft. Hier vind je een overzicht van de mogelijkheden:

  • Biobrandstof: bij algen voor biobrandstof zijn er eencellige algen nodig die snel groeien en zich vaak verdubbelen. Op een relatief klein oppervlak kan een hoge opbrengst gerealiseerd worden.

  • Cosmetica: voor cosmetica en levensmiddelen zijn er diverse geschikte algensoorten, waaronder Chlorella, Gracilaria en Sargassum.

Het kweken van de algen gebeurt in een bioreactor: hier worden de algen in geplaatst. Met de juiste toepassing van zonlicht en CO2 gaan de algen stoffen produceren die weer gebruikt kunnen worden voor diverse toepassingen. 

De voordelen van algen kweken

Het kweken van algen brengt verschillende voordelen met zich mee. In de eerste plaats is algen kweken een manier om duurzame keuzes te gaan maken, onder andere op het gebied van brandstof. Het wordt nu al gezien als alternatief voor grond- en brandstoffen in de industrie. Algen leveren daarnaast ook tal van nuttige stoffen voor de levensmiddelen- en chemische industrie. Het is daardoor waardevol om algen te kweken. 

Wat is de bioreactor algae toekomst?

De bioreactor algae toekomst is niet te voorspellen. Op dit moment staat algen kweken voor biobrandstof nog in de kinderschoenen, maar naar verluid zal dit gaan veranderen. Er worden steeds betere bioreactors ontwikkeld die niet alleen beter, maar ook sneller en nauwkeuriger werken, waardoor het mogelijk is nog betere resultaten te behalen. Naar verluidt zullen er meer bioreactors komen voor de productie van algen, die weer kunnen worden gekweekt om zo de beste stoffen te gebruiken. Hoewel de kosten voor algenkweek momenteel nog aan de hoge kant liggen, worden er ook talloze nieuwe manieren getest om de kweek zo snel en nauwkeurig mogelijk te laten verlopen. Lees hier meer over het bedrijf Lgem.

https://lgem.nl/