Ik wil
Image default
Zakelijk

Carrièredoelen en waarom ze belangrijk zijn

Je werk is een groot onderdeel van je leven. Je besteedt, als je fulltime werkt, ongeveer een vierde van je leven op/aan het werk. Het is daarom belangrijk dat je tevreden bent met je carrière en dat je werkgeluk groot is. Een privéleven dat hier goed in balans mee is, een betrokken relatie met het bedrijf en een leuk team; het is allemaal belangrijk. Maar wat vaak vergeten wordt, is dat carrièredoelen ook zeer belangrijk zijn. Wij bespreken in deze blog wat ze zijn en waarom ze belangrijk zijn. Laten we snel beginnen, als carrièretijger weet je natuurlijk als geen ander hoe waardevol tijd is!

Carrièredoelen en doelgerichtheid

Carrièredoelen geven ons richting en focus in onze carrière. Ze helpen ons met het achterhalen van wat we willen bereiken en hoe we dit kunnen bereiken. Hierdoor voelen we ons meer gemotiveerd en zetten we onszelf doelgericht in. Hierdoor zullen we ook meer waardering krijgen voor onze werkzaamheden en ons werk beter kunnen uitvoeren. Je weet waarvoor je het doet, dus dan doe je het liever. Daarnaast is het belangrijk om deze doelen altijd in je achterhoofd te houden. Waarom? Nou, als je even geen motivatie hebt, kun je misschien wat discipline opbrengen om de taken alsnog gedaan te krijgen! 

Bewust

Door carrièredoelen te stellen, worden we ons meer bewust van onze eigen capaciteiten, vaardigheden en ambities. Hierdoor ontdekken we wat we écht willen en kunnen we gericht werken aan onze carrièreontwikkeling. Hierdoor groeien we zowel op persoonlijk als op professioneel vlak. Als het goed is stel je doelen die bij je passen. Op financieel, persoonlijk, zakelijk en emotioneel gebied. Je bent daardoor een stuk bewuster bezig met jezelf en wat je wilt. Heel belangrijk om te realiseren, maar het wordt vaak vergeten. 

Zelfvertrouwen en waardering

Als we onze carrièredoelen bereiken, voelen we ons meer waardevol en competent. Hierdoor krijgen we meer waardering en erkenning voor onze prestaties en bijdragen op onze werkplek. Dit zorgt voor een grotere werktevredenheid en een groter gevoel van waardering voor ons werk. Ook krijgt je brein en je lichaam een boost op het moment dat je een doel bereikt. Het is overigens goed om kleine ‘tussendoelen’ te stellen. Dit zijn doelen die als het ware stappen zijn naar je échte doel. Ze komen allemaal ten goede van het grotere geheel. Het behalen van deze tussendoelen, het kunnen afkruisen van dit soort prestaties, zorgt ervoor dat je gemotiveerd blijft en plezier blijft houden in je werk. 

Hoe stel je carrièredoelen?

Dat carrièredoelen stellen belangrijk is, is nu wel duidelijk. Maar hoe stel je die doelen dan? Begin eens door te bepalen wat je belangrijk vindt en waar je plezier uit haalt. Maak een lijstje van je waarden, interesses en passies. Koppel hier vervolgens realistische doelen aan, maar wel doelen die je motiveren om daadwerkelijk actie te ondernemen. Hier kun je het beste de SMART-methode voor gebruiken. Stel vervolgens een plan op en volg het plan religieus, maar wees ook een beetje flexibel. Misschien is het nodig om je doelen bij te stellen. Vergeet ook niet gefocust te blijven, maar vooral niet om plezier te hebben!