Ik wil
Image default
Woningen

Laagspanning licht

Het kan zo zijn dat als je rondkijkt in je huis dat veel verlichtingen rechtstreeks zijn aangesloten op de netspanning van het elektrisch systeem. Netspanning is de standaard spanning, zoals de stopcontacten en aansluitdozen. Netspanningen worden gebruikt voor veel soorten traditionele verlichting, waaronder plafondverlichting en armaturen. 

Laagspanning gebruikt minder dan 50 volt van de macht terwijl standaard spanning -120 volt is. Laagspanning is oorspronkelijk ontwikkeld om landschap verlichting te vergemakkelijken. Nu is het zo dat deze verlichting gebruikelijk is voor verlichtingstoepassingen, zoals bijvoorbeeld inbouwverlichting, track verlichting, strip- en band verlicht en onderkastverlichting. 

In deze blog wordt er meer informatie gegeven over laagspanning licht. 

Verschillende types 

Er zijn verschillende manieren om laagspannings verlichting in je huis te gebruiken. Het kan gebruikt worden voor in de keuken en in badkamers om bepaalde oppervlakken te verlichten. Laagspanning LED is erg goed voor algemene verlichting in alle gebieden zowel buiten als binnen. In veel gevallen kan laagspanning verlichting worden gebruikt in dezelfde ruimtes en voor dezelfde doeleinden als lijnspannings verlichting. 

Vanwege de installatie kiezen veel mensen voor laagspanning verlichting als het gaat om buitenverlichting. Ook is het handig voor verlichting buiten het huis voor bijvoorbeeld kerst. 

 

Laagspanning verlichting kopen?

Zowel lijnspanning als laagspanning verlichting van een led lichtlijn hebben hun voordelen, dus het maakt in principe niet heel erg uit welke je kiest. Het gaat er voornamelijk om of dat je liever een makkelijk installatie wilt en hoeveel je bereid bent om uit te geven. 

Ook kun je kiezen voor een dimmer. Dimmers geven je de controle over de verlichtingsniveaus, wat zowel financiële als esthetische voordelen heeft. Houd er wel rekening mee dat laagspannings verlichting vaak duurdere dimmers vereist.

Laagspannings verlichting maakt het dan wel mogelijk om kleinere armaturen te gebruiken, waardoor er meer opties zijn voor installatie in krappe en moeilijker te bereiken ruimtes. 

Bedenk dus goed wat je nodig heeft en hoeveel je daarvoor wilt uitgeven. Het is dan ook verstandig om in één je huis te bekijken en te bepalen waar de verlichting nodig is of waar je het zou willen. Er zijn dan ook genoeg winkels en bedrijven die je willen helpen met het bepalen welke verlichting en hoeveel verlichting je nodig hebt.