Ik wil
Image default
Woningen

5 dingen om rekening mee te houden als je badkamerverlichting gaat kopen

Badkamerverlichting is van groot belang voor het creëren van een sfeervolle en functionele ruimte. Het kiezen van de juiste verlichting kan echter een uitdaging zijn. Hier zijn 5 dingen om rekening mee te houden bij het uitzoeken van badkamerverlichting.

1. Functie van de verlichting

Eén van de belangrijkste overwegingen bij het kiezen van badkamer verlichting is de functie ervan. Bepaal welke verlichting nodig is voor specifieke taken, zoals make-up aanbrengen, scheren of tandenpoetsen. Misschien heb jij wel helemaal geen sfeer verlichting nodig en alleen maar spots voor de douche!

2. Lichtsterkte

Een ander belangrijk aspect is de lichtsterkte van de verlichting. Kies voor verlichting met de juiste lichtsterkte voor de ruimte, zoals helder licht voor de spiegel en zacht licht voor de badkuip. Dit zorgt voor een goede balans tussen functionaliteit en sfeer. Je kunt ook testen door de lampen om te wisselen om te kijken wat je prettig vindt.

3. Stijl

Net als bij elke andere verlichting, is het belangrijk om te kiezen voor verlichting die aansluit bij de stijl van de badkamer. Of het nu gaat om moderne of traditionele verlichting, het is belangrijk dat de verlichting past bij de algehele uitstraling van de ruimte. Bepaal dus goed wat voor stijl je wilt, voordat je nieuwe verlichting koopt.

4. Veiligheid

Veiligheid is een belangrijk aspect bij de keuze van badkamerverlichting. Zorg ervoor dat de verlichting waterdicht is en buiten bereik van het bad of de douche is. Dit voorkomt ongelukken en beschermt de verlichting tegen beschadiging. Dit wordt uitgedrukt in IP waarde. Vaak is IP54 al genoeg, maar als je het zekere voor het onzekere wilt nemen is IP65 de beste keuze voor in de badkamer.

5. Energie-efficiëntie

Tot slot is het belangrijk om te overwegen of de verlichting energie-efficiënt is. LED-verlichting is een goede keuze omdat het minder energie verbruikt en langer meegaat dan traditionele verlichting. Dit kan helpen om energiekosten te besparen. Bovendien is LED in aanschaf ook niet duurder meer dan andere soorten verlichting. Een no brainer dus!

 

In samenvatting, de belangrijkste factoren waarmee rekening gehouden moet worden bij het uitzoeken van badkamerverlichting zijn functie, lichtsterkte, stijl, veiligheid en energie-efficiëntie. Door deze factoren in overweging te nemen, kan er een verlichting worden gekozen die zowel functioneel als sfeervol is en die past bij de stijl van de badkamer en de specifieke behoeftes van de gebruiker.