Ik wil
Image default
Woning en Tuin

Zelf je CV-ketel onderhouden, hoe doe je dat?

Je cv-ketel is ook een apparaat die onderhoud nodig heeft. Je verlengt de levensduur hiermee. Klein onderhoud kun je ook vaak zelf oplossen. Wanneer je een storing in je cv-ketel hebt, kun je het beter laten oplossen door een vakman. We laten je zien welk onderhoud je zelf kan doen om storingen te voorkomen.

 

Eens per twee jaar is het gebruikelijk om de cv-ketel te laten controleren en onderhouden. Bovendien is je cv-ketel onderhoud ook belangrijk voor de veiligheid. Op deze manier voorkom je cv problemen. Met de volgende tips kan je zelf je cv-ketel onderhouden.

 

 1. De installatie bijvullen.

Een belangrijk onderdeel van onderhoud is het bijvullen van de CV-installatie. Wanneer de installatie namelijk niet genoeg waterdruk heeft, zal deze cv problemen veroorzaken. De minimale waterdruk is 1.0 bar, een normale druk ligt tussen de 1.5 en 2.0 bar.

 

Wanneer jouw manometer een druk laat zien van 0.0 bar is er kans op een lek. Ook bij verlaagde druk (hoger dan 0 bar) kan er een lekkage zijn. In dat geval is het belangrijk om hulp in te schakelen.

 

Het stappenplan van het bijvullen van je cv-ketel:

 1. Draai de temperatuur die je ziet op de kamerthermostaat naar beneden.

 2. Wacht tot de ketelthermostaat onder de 40 graden staat, deze temperatuur zie je op de display van je ketel. Dit kan enkele minuten duren.

 3. Haal de stekker van de cv-ketel uit het stopcontact.

 4. Verbind een vulslang aan de waterkraan, deze slang ligt vaak in de buurt van je ketel.

 5. Vul de slang voorzichtig met water, zodat er geen luchtbellen in de slag zitten.

 6. Sluit de vulslang vervolgens aan op de vulkraan van de cv-installatie.

 7. Open de waterkraan en draai ook de vulkraan een kwartslag open.

 8. Hou de manometer in de gaten: bij een druk van 1,5 tot 2,0 bar kunnen beide kranen weer dicht

 9. Ontlucht ook de radiatoren.

2. De cv-installatie ontluchten

Wanneer je de cv-installatie gaat bijvullen is het belangrijk dat je deze ook gaat ontluchten. Wanneer je radiatoren niet helemaal gevuld zijn met water maar ook met lucht, geven zij minder warmte af en is jouw rendement lager. Begin met het ontluchten van de laagst gelegen radiator in je woning en werk daarna naar boven toe. Neem als richtlijn dat je begint bij de radiator die het verst van de ketel afstaat.  

 

 1. Draai eerst de thermostaat naar beneden en haal de stekker uit het stopcontact. 

 2. Draai de radiatorkraan dicht en houd een doek bij het ventiel van de radiator. 

 3. Draai nu het ventiel open met een ontluchtingssleutel. Draai het ventiel dicht zodra er water naar buiten komt. 

 4. Wanneer dit proces voor alle radiatoren is uitgevoerd kan de stekker weer in het stopcontact.

 

Lekkages bij je cv-ketel

Het kan voorkomen dat je ketel kapot gaat of dat er een lekkage ontstaat. Een lekkage wordt vaak veroorzaakt door een klein gaatje in de gasleiding en heb je vaak niet gelijk door. Je hoort een sissend geluid, een vervelende geur en wat verkleuring. Wanneer dit het geval is kun je het beste zo snel mogelijk een storing melden bij het storingsnummer: 0800 – 9009.