Je cv-ketel is ook een apparaat die onderhoud nodig heeft. Je verlengt de levensduur hiermee. Klein onderhoud kun je ook vaak zelf oplossen. Wanneer je een storing in je cv-ketel hebt, kun je het beter laten oplossen door een vakman. We laten je zien welk onderhoud je zelf kan doen om storingen te voorkomen.
Eens per twee jaar is het gebruikelijk om de cv-ketel te laten controleren en onderhouden. Bovendien is je cv-ketel onderhoud ook belangrijk voor de veiligheid. Op deze manier voorkom je cv problemen. Met de volgende tips kan je zelf je cv-ketel onderhouden.
Een belangrijk onderdeel van onderhoud is het bijvullen van de CV-installatie. Wanneer de installatie namelijk niet genoeg waterdruk heeft, zal deze cv problemen veroorzaken. De minimale waterdruk is 1.0 bar, een normale druk ligt tussen de 1.5 en 2.0 bar.
Wanneer jouw manometer een druk laat zien van 0.0 bar is er kans op een lek. Ook bij verlaagde druk (hoger dan 0 bar) kan er een lekkage zijn. In dat geval is het belangrijk om hulp in te schakelen.
Het stappenplan van het bijvullen van je cv-ketel:
2. De cv-installatie ontluchten Wanneer je de cv-installatie gaat bijvullen is het belangrijk dat je deze ook gaat ontluchten. Wanneer je radiatoren niet helemaal gevuld zijn met water maar ook met lucht, geven zij minder warmte af en is jouw rendement lager. Begin met het ontluchten van de laagst gelegen radiator in je woning en werk daarna naar boven toe. Neem als richtlijn dat je begint bij de radiator die het verst van de ketel afstaat.
Lekkages bij je cv-ketel Het kan voorkomen dat je ketel kapot gaat of dat er een lekkage ontstaat. Een lekkage wordt vaak veroorzaakt door een klein gaatje in de gasleiding en heb je vaak niet gelijk door. Je hoort een sissend geluid, een vervelende geur en wat verkleuring. Wanneer dit het geval is kun je het beste zo snel mogelijk een storing melden bij het storingsnummer: 0800 – 9009.
|