Ik wil
Image default
Woning en Tuin

Tafelbladen

Tafelbladen

Vandaag wil ik het met jullie graag hebben over tafelbladen. Tafelbladen? Ja, tafelbladen! Het is een bekende ergernis: je hebt een schitterende houten tafel aangeschaft – zo eentje die niet zou misstaan in zo’n sfeervolle kasteelscène uit Game of Thrones – en binnen een aantal jaar zit ie vol krassen en butsen en kringen en wat niet al. Toch zonde van zo’n schitterende tafel! Toch pieker ik er niet over om een nieuwe tafel aan te schaffen. Ik ben toch bijzonder aan dit geval gehecht – en de rest van de familie ook. Ik heb zelfs een neef die alleen op verjaardagen komt omdat ie dan aan die tafel kan zitten (de rest van de verjaardag zit ie daar maar een beetje te zwijgen met een pilsje in de hand. Vraag je of ie nog een pilsje wilt – of taart – knikt ie alleen maar. Zo nu en dan aait ie met een afwezig glimlachje over het tafelblad. Tafelbladen – helemaal zijn ding). Tot voor kort wist ik helemaal niet dat je tafelbladen kon laten vervangen, zodat je de rest van de tafel kunt behouden. Pas op diezelfde verjaardag waar ik het zojuist over had vertelde een neef van me – een andere neef dan die neef met die obsessie voor tafelbladen – dat hij het tafelblad van zijn eettafel had laten vervangen. Daarvoor had hij een zeer specifieke reden: de komst van zijn drieling. Van het ene op het andere moment was er meer ruimte nodig aan tafel. Ook hij was erg gehecht aan de tafel die hij al had – een zeer mooi geval van notenhout, ik heb er zelf ook zo nu en dan aan gezeten – en hij kon het niet over zijn hart verkrijgen het ding in zijn geheel de straat op te gooien. Dus wat heeft die slimmerik nou gedaan? Hij heeft op internet rond gespeurd om te kijken of je ook alleen tafelbladen kon laten vervangen. En zowaar – dat is zeer goed mogelijk! Nu heeft ie in feite nog steeds dezelfde tafel, alleen met een langer tafelblad!

Tafelbladen laten vervangen door Woodshape

Die neef over wie ik hier heb, en die overigens woonachtig is in Culemborg, heeft zijn tafelblad laten vervangen bij een bedrijf dat Woodshape heet en dat zeer kundig is op het gebied van het vervangen van tafelbladen. Woodshape is onderdeel van BS Hout in vorm, een groter bedrijf dat weer gespecialiseerd is in het leveren van houten meubelen aan de horeca. Omdat BS Hout in vorm vaak de vraag kreeg of ze ook houten meubelen verkochten aan particulieren, richtten ze zo’n drie jaar geleden de webshop van Woodshape op. Speciaal om de groeiende vraag van particulieren naar op maat gemaakte houten meubelen en tafelbladen tegemoet te komen. Een webshop dus. Maar voor wie eerst wil zien en dan geloven heeft Woodshape ook een showroom in het Noord-Hollandse Heiloo waar je een voorbeeld kunt zien van hun meubelen en tafelbladen. De werkplaats van het bedrijf zit op hetzelfde adres gevestigd en het is zelfs mogelijk om daar een rondleiding te krijgen zodat je het hele fabricageproces kunt bekijken en kunt zien hoe die tafelbladen nou gemaakt worden. Het lijkt me wel leuk om dat een keer te zien!  Woodshape is een van de weinige bedrijven in Nederland die zich heeft gespecialiseerd in het vervangen van tafelbladen. De traditionele meubelwinkels richten zich immers nog altijd op de verkoop van complete meubelstukken. Het mooie aan de services van Woodshape is, is dat je kunt opgeven van welke houtsoort je oude tafelblad is gemaakt, zodat ze het nieuwe tafelblad mooi kunnen laten aansluiten bij je oude onderstel. Ze hebben:

  • eikenhout
  • beukenhout
  • kersenhout
  • grenenhout
  • en zelfs notenhout – een houtsoort die niet zomaar in iedere meubelzaak verkocht wordt

Wanneer je oude tafelblad is vervangen door het nieuwe op maat gemaakte blad van Woodshape is het net je aan je oude tafel zit te eten – maar dan zoals hij was toen je hem net gekocht. Echt ongelooflijk. Ik heb het met mijn eigen ogen gezien bij die neef uit Culemborg. Alleen was zijn tafelblad nu natuurlijk een stukje langer. Maar voor de rest: geen verschil! Alsof het blad vanzelf langer was gegroeid!

Persoonlijk advies

Ik zat zelf behoorlijk te twijfelen of ik mijn tafelbladen ook moest laten vervangen. Tafelbladen ja, want mijn salontafel kan ook wel een opknapbeurt gebruiken. Het is toch niet iets wat je zomaar even beslist. Een tafel maakt toch een belangrijk onderdeel uit van je interieur. Gelukkig bleek het mogelijk om bij Woodshape een zeer specifieke offerte aan te vragen waarbij je je specifieke wensen kunt doorgeven. Ja, je krijgt zelfs een persoonlijke adviseur toegewezen die je helpt bij het bepalen van de maat en de houtsoort en dergelijke van je tafelbladen. Dat vind ik wel heel prettig, dat je zo persoonlijk geholpen wordt. Alleen zo kun je er echt zeker van zijn dat je tafelbladen echt goed bij de oude onderstellen zullen passen. Misschien heeft me dat uiteindelijk wel doen besluiten om mijn tafelbladen te laten vervangen. Ik heb er geen moment spijt van. Zowel mijn eet- als mijn salontafel ziet er weer uit zo goed als nieuw. Alleen mijn neef met zijn obsessie voor tafelbladen was wat minder gelukkig. Hij was meer gehecht aan het oude tafelblad. Bij de laatste verjaardag wreef hij wat meewarig over het nieuwe blad, duidelijk ongelukkig. 

Voor meer informatie : http://www.woodshape.nl/houten-tafelbladen-op-maat.html