Ik wil
Image default
Onderwijs

Gezinstherapie

Waar mensen bij elkaar komen, kunnen problemen ontstaan. Problemen komen voor in een vriendengroep, op de werkvloer of binnen een gezin. Problemen zijn nooit leuk en ze kunnen niet genegeerd worden. Het is belangrijk om ze zo snel mogelijk op te lossen, om de onderlinge band tussen mensen optimaal te houden.

Hulp van buitenaf
De mensen in een gezin leven intensief met elkaar samen. Dit kan voor kleine problemen zorgen, maar kan ook leiden tot grotere problemen. Vaak worden deze problemen onderling opgelost, waardoor er vervolgens weer fijn met elkaar samengeleefd kan worden. Maar zo nu en dan hebben problemen zo’n grote omvang dat er hulp van buitenaf nodig is om het probleem op te lossen. De gezinsleden komen er niet meer uit en maken in dat geval gebruik van gezinstherapie.

Om hulp vragen: een teken van zwakte?
Mensen vinden om hulp vragen vaak een teken van zwakte. Je kunt het echter ook van de andere kant bekijken en laten zien dat je sterk bent en van plan bent het probleem op te lossen. Gezinstherapie is een goede manier om met het probleem aan de gang te gaan en te voorkomen dat het verder uit de hand loopt.

Therapie vereist inzet, tijd en aandacht
Wanneer je kiest voor gezinstherapie is het belangrijk om te beseffen dat ieder gezinslid hard moet werken aan het herstel. Zonder volledige inzet en het besteden van tijd en aandacht worden problemen niet opgelost en heeft gezinstherapie weinig zin.

Iedere therapeut zijn of haar eigen werkwijze
Je bent je niet altijd bewust van je tekortkomingen. Soms kan dat ertoe leiden dat een probleem onbewust (en ongewild) in stand gehouden wordt. De gezinstherapeut observeert, stelt vragen en probeert erachter te komen waardoor problemen in een gezin worden veroorzaakt. Hij of zij probeert met behulp van een eigen werkwijze jullie leven opnieuw in goede banen te leiden. Tijdens de gezinstherapie is het belangrijk om erachter te komen of de werkwijze van de gezinstherapeut bij jullie past en of deze manier gaat helpen bij het oplossen van het probleem.

Voor meer informatie : http://www.janssenssysteemtherapie.nl/gezinstherapie/