Ik wil
Image default
Meubels

Auto overzetten privé naar zakelijk

Bent u onlangs een onderneming begonnen en heeft u een bedrijfsauto nodig? Dat begrijpen we dan goed, want u moet immers verschillende klanten bezoeken. Betalende klanten zijn immers het fundament van uw onderneming. U bent misschien net gestart en daarom heeft u weinig investeringsmogelijkheden. Een bedrijfsauto is immers niet goedkoop. Gelukkig kunt u ook de auto overzetten van prive naar zakelijk. Maar waar moet u dan zoal rekening mee houden? Daar gaan we in deze tekst dieper op in.

 

Verandering op de balans

Gaat u de auto overzetten van prive naar zakelijk? Dan moet u de waarde van auto ook op de balans van de onderneming zetten. U moet vervolgens rekening houden met kilometerstanden en de bijtelling. Na de overname kunt u wel alle toekomstige autokosten van de opbrengsten aftrekken.

 

Hoe zit het met de btw?

Als ondernemer kunt u de betaalde btw voor aangekochte goederen en diensten terugvragen. Wanneer u een auto op de zaak zet, dan heeft u er als particulier al btw over betaald. De betaalde btw van een reeds aangekochte auto mag u niet terugvorderen bij de Belastingdienst. De btw op toekomstige autokosten mag u echter wel aftrekken.

 

Vrijstelling van bijtelling

De meeste ondernemers zijn geen fan van de bijtelling. De bijtelling maakt het namelijk minder rendabel om een auto op de zaak te zetten. Dit geldt zeker voor oudere auto’s. U kunt echter ook vrijstelling van bijtelling krijgen. Wanneer u minder dan 500 kilometer per jaar zakelijk rijdt, dan wordt u vrijgesteld van de bijtelling. U moet dan echter wel een secure rittenregistratie bijhouden. Op de website van de Belastingdienst vindt u meer informatie over de voorwaarden. Lees dit goed door, want anders kunt u flinke problemen krijgen bij een eventuele belastingcontrole.

Uiteraard is vijfhonderd kilometer in een jaar relatief weinig. Het is vooral ideaal voor ondernemers die de wagen incidenteel gebruiken.

 

Conclusie

In dit artikel hebben we enkele belangrijke aspecten besproken. Een auto overzetten van prive naar zakelijk is zeker mogelijk, maar er zijn wel bepaalde voorwaarden. De wetgeving is in Nederland complex en daarom is het ook geen slecht idee om een accountant in te schakelen.