Ik wil
Image default
Gezondheid

Mannenkliniek de Boer: moeizaam plassen!

Herkent u het: ‘bent u samen gezellig een avondje uit, moet uw man om het half uur plassen”. Een vaak gehoord probleem weet dr. L.J. de Boer. Ook vaak een partner probleem, omdat die last heeft van het gedoe rondom het (niet kunnen) plassen.

Deze klachten bij het plassen, blijken zich al in de voorgaande jaren aan te kondigen. Mannen maken er zich zorgen om, weet dr. L.J. de Boer, wel gebeurt het dat de man een dokters bezoek vaak uitstelt. De aanleiding om wel te gaan, komt vaak uit de omgeving omdat er iemand prostaatkanker heeft.

Wat kun je er aan doen? Op internet komt de prostaat bepaling nogal eens voorbij, echter deze zegt niet zoveel. Wel is het bepalen of de prostaat vergroot is van belang. Dr. L.J. de Boer wil benadrukken dat een vergrote prostaat weinig reden te denken geeft dat het om prostaatkanker gaat. Wel kan het zo zijn dat de prostaat in de weg zit om goed te plassen.

Wat zegt een psa bepaling? Het is bekend dat een vergrote prostaat vanzelf leidt tot een hogere psa. Het is niet zo dat de psa meting zo specifiek is dat bij een lage psa waarde kanker uitgesloten is. Bij een waarde niet hoger dan 4, is er geen reden voor afwijkingen. Het veranderen van de psa waarden zegt meer dan een eenmalige uitslag.

Wat indien de psa waarde normaal is en toch last bij het plassen? Allereerst wordt de mate van hinder vastgesteld. Hoe groot de hinder is, is geheel persoonlijk. Te denken valt aan een postbode, die op zijn ronde om het half uur naar de wc moet om te plassen. Gekeken wordt ook naar de sterkte van de straal, middels de flowmetrie. Wanneer de man een langzame straal produceert bij het plassen is het mogelijk om een medicamenteuze behandeling te starten.

Voor klachten bij het plassen is bij de mannenkliniek de Boer Mannen Gezondheid en Zorg de apparatuur aanwezig om verschillende plas gerelateerde waarden te meten. En indien nodig zijn er behandelmogelijkheden, die door de mannenarts dr. L.J. de Boer al kunnen worden gegeven, nadat de plas is beoordeeld. Ga voor meer informatie naar de website van mannenkliniek de Boer.

Voor meer informatie : http://www.dbmgz.nl