Ik wil
Image default
Dieren

Hoe je een goed en veilig onderkomen kan creëren voor je koeien

Zoals veel dieren zijn koeien het gelukkigst met voldoende buitenruimte om te grazen, en een overdekte stal om ze uit de elementen te houden. Hoe hun leefruimte er precies uit komt te zien kan nogal variëren en is afhankelijk van de middelen en ruimte waarover je beschikt. Als je nieuwe koeien in je ligbox brengt, moet je er ook voor zorgen dat je een geschikte quarantaineruimte hebt om je huidige koeien veilig te houden. Lees verder als je wilt weten wat je nog meer kan doen om een beter onderkomen te creëren voor je koeien.

Hoeveel ruimte hebben koeien nodig?

Bij het creëren van een stal inrichting is het belangrijk dat je koeien voldoende ruimte hebben. Er zijn veel factoren om rekening mee te houden bij het bepalen hoeveel ruimte koeien nodig hebben. Niet alle koeien zullen het goed doen met de algemene aanbevelingen, dus je moet bereid zijn om hun leefruimte uit te breiden als ze dat nodig hebben. Het wordt aanbevolen minimaal 35 tot 40 vierkante meter te hebben voor elk dier op het weiland. De afmetingen van de binnenruimte zijn afhankelijk van de duur van de opsluiting. Zorg dat de leefruimte groot genoeg is zodat alle dieren comfortabel kunnen bewegen en kunnen liggen.

Leefruimtes voor koeien

Mensen hebben veel verschillende stallen gebruikt om koeien te huisvesten, maar het beste is een volledig gesloten stal met voldoende ventilatie. Volledig gesloten stallen zijn niet alleen minder gevoelig voor slecht weer, water en tocht, maar ze zijn ook gemakkelijker schoon te maken, wat belangrijk is voor de gezondheid van elk dier. Een stro bedekte vloer is essentieel voor de leefruimte, omdat uitglijden en vallen kan leiden tot blessures.

Overwegingen voor de zomer

De leefruimte van een koe moet waterdicht en tochtvrij zijn, zowel in warm als koud klimaat. Overmatige hitte kan leiden tot uitputting en uitdroging bij koeien. Daarom moet je ervoor zorgen dat ze in de zomer binnen koel kunnen blijven met voldoende toegang tot schoon water. Als het te warm is, kun je een vernevelaar gebruiken, maar je moet er absoluut voor zorgen dat hun leefruimte niet te vochtig wordt. Koeien hebben een vorm van vliegenbestrijding nodig om de verspreiding van vele ziektes te voorkomen. Doeltreffende manieren om vliegen te bestrijden zijn kleeflinten, vliegenlampen en emmers met lokvloeistof.

Overwegingen voor de winter

In de winter moet je ervoor zorgen dat de stal wordt geventileerd, want in een warme stal kan de vochtigheid snel oplopen en bronchitis in de kudde veroorzaken. Als je stal goed is geïsoleerd tegen tocht, zal het lichaam van een koe voor veel warmte zorgen, wat vaak betekent dat op zijn minst enkele deuren open moeten blijven.  Er zijn gevallen bekend van hele kuddes die longontsteking kregen doordat hun stal te dicht was. Een te grote leefruimte binnen is ook niet ideaal, omdat het moeilijker is om warm te houden. Keramische verwarmingspanelen zijn een veilige optie om grote leefruimtes warm te houden. Als je de installatie van vloerverwarming overweegt, wees er dan van bewust dat dit systeem een te vochtige omgeving kan veroorzaken. Extra ventilatie kan nodig zijn bij gebruik van vloerverwarming.