Ik wil
Image default
Auto’s en Motoren

Alles wat je moet weten over bobines: de functie, vervanging en meer

Een bobine is een transformator die verantwoordelijk is voor het leveren van hoogspanning aan de bougies. Het is een essentieel onderdeel om een benzinemotor te starten en draaiende te houden. Bobines gaan meestal tussen de 60.000 en 80.000 kilometers mee voordat ze moeten worden vervangen. In deze blogbijdrage bespreken we de functie van bobines, hoe je kunt zien of ze aan vervanging toe zijn en wat je kunt doen als ze toch defect raken.

De functie van bobines

Een bobine is een transformator die verantwoordelijk is voor het leveren van hoogspanning aan de bougies van een benzinemotor. Zijn primaire functie is het creëren van een vonk die het verbrandingsproces in een benzinemotor op gang brengt en ook op gang houd. Zonder bobine zou de motor niet kunnen starten en daarom is het van essentieel belang dat deze in goede staat is. Bovendien helpt een bobine om de spanningsuitgang te verhogen, zodat een sterke vonk bij de bougies kan worden gecreëerd. Deze sterke vonk is belangrijk om ervoor te zorgen dat het brandstof-luchtmengsel goed ontbrandt en dat de motor soepel loopt.

Hoe weet je of je bobine aan vervanging toe is?

Om te weten te komen of je bobine aan vervanging toe is, kun je je auto naar een monteur brengen voor een diagnostische controle. De monteur zal het ontstekingssysteem van je auto kunnen bekijken en bepalen of de bobine al dan niet vervangen moet worden. Er zijn ook bepaalde symptomen waar je op kunt letten om te bepalen of er een probleem is met je bobine. Enkele veel voorkomende symptomen van een defecte bobine zijn: problemen met het starten van de motor, ruw lopen, verkeerde ontsteking en verminderde brandstofefficiëntie. Als je een van deze symptomen ervaart, dan heeft het waarschijnlijk ermee te maken dat je bobine vervangen moet worden. Als je een beetje handig bent met auto’s, kun je eenvoudig zelf de bobine vervangen!

Wat moet je doen als je bobine defect is?

Als je bobine kapot gaat, dan kunt je je auto naar een monteur brengen of je kunt zelf een bobine kopen en in de auto monteren. Er zijn veel websites waar je een bobine kunt bestellen om deze vervolgens zelf te installeren. Het vervangen van een bobine is een relatief eenvoudige klus, dus als je handig bent met auto’s, kunt je het gemakkelijk zelf doen.