Ik wil
Image default
Aanbiedingen

Tips om bestrating te egaliseren

Een mooie bestrating is niet alleen functioneel, maar ook een aanwinst voor elke buitenruimte. Om de bestrating mooi te houden is het belangrijk om regelmatig te onderhouden. Wie heeft er nu zin in verzakkingen, scheve tegels of plassen water op de bestrating? In deze blog delen we daarom handige tips om je bestrating te egaliseren en mooi te houden.

 

Tip 1. Gebruik een egalisatieschuif

Een egalisatieschuif is eigenlijk een soort grote bezem met een brede borstel van rubber of hout. Met deze schuif maak je de ondergrond van de bestrating egaal en maak je ruimte in de voegen voor eventuele nieuwe bestrating. Na het vegen van het zandbed plaats je nieuwe tegels, waarna je de bestrating goed aantrilt. De egalisatieschuif van Visser & Visser is dus onmisbaar bij het egaliseren van de ondergrond voor een mooi resultaat.

 

Tip 2. Nivelleer de ondergrond

Het is belangrijk om de ondergrond van de bestrating te controleren op geen oneffenheden, deze haal je weg met een schep. Is de bestrating in de loop der jaren verzakt? Dan moet je de ondergrond opnieuw nivelleren. Zorg ervoor dat de ondergrond goed vlak ligt, dit doe je door een dun laagje ophoogzand over de ondergrond te verdelen.

 

Tip 3. Gebruik de juiste gereedschappen

Om te egaliseren heb je verschillende gereedschappen nodig. Denk aan een hark, schep, rubberen hamer, waterpas, beitel, een (lange) plank, een waterstraal en een trilplaat van Visser en Visser. Zo heb je alles bij de hand om de klus efficiënt te klaren.

 

Tip 4. Strakke opsluiting

Een mooi resultaat begint bij een strakke opsluiting van de bestrating. Zonder strakke opsluiting gaat de bestrating bewegen en ontstaan er verzakkingen. Leg de tegels daarom strak tegen elkaar en zorg ervoor dat je de opsluitbanden goed plaatst. Het is belangrijk om de opsluitbanden goed vast te zetten met behulp van een rubberen hamer.

 

Tip 5. Zorg voor voldoende afschot

Het is belangrijk dat de bestrating goed afwatert, anders ontstaat er wateroverlast. De bestrating moet daarom een afschot hebben van minimaal 1 centimeter per meter. Dit kun je meten met behulp van een waterpas. Maak bijvoorbeeld gebruik van een PVC-pijpje om het water af te voeren.